Hrvatska
StoryEditor

Ranogajec: Ponovo se uspostavljaju veze gospodarstva, svijeta rada i strukovnog obrazovanja

16. Rujan 2019.
Dragutin Ranogajec

Posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o obrtu neke nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja prešle su na Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, što su u Hrvatskoj obrtničkoj komori uvelike pozdravili. Kako je rekao predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec na konferenciji za novinare, ponovo će se uspostaviti isprekidane veze između gospodarstva, svijeta rada i strukovnog obrazovanja, čime će se osnažiti hrvatsko obrtništvo i gospodarstvo u cjelini.

Jedna od promjena za koje u HOK-u drže da je dobra jeste ta da će ministar gospodarstva davati suglasnost na plan strukture upisa učenika u obrazovanje za obrtnička zanimanja. To je važno, smatra Ranogajec, zato što će se na taj način osigurati neposredan utjecaj gospodarskog sektora na strukturu upisa. Osim ovoga, Ministarstvo gospodarstva će izrađivati strukovni kurikulum za obrtnička zanimanja koji je do sada donosio ministar znanosti i obrazovanja, što je također vrlo važno s obzirom da se ‘isključivo na ovaj način osigurava usklađenost kvalifikacija s potrebama gospodarstva i tržišta rada’, a što je praksa u većini razvijenih europskih zemalja.

Ranogajec je nekoliko puta kritizirao Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje, prema njegovim riječima, nije puno toga učinilo za strukovno obrazovanje od zakonskih izmjena iz 2013. Naime, Zakon iz 2013. izradu programa edukacije mentora dodijelio je Ministarstvu znanosti i obrazovanja i koji je donesen tri godine kasnije, a propisivao je da se mentor iz gospodarstva mora godinu dana osposobljavati na visokom učilištu, što je bio razlog gubitka velikog broja mjesta za naukovanje. Zato je Ranogajec pozdravio i izmjene Zakona u tom dijelu kojima će od sada program edukacije izrađivati Ministarstvo gospodarstva, a samu provedbu HOK, naglasivši da je važno da mentori svakako dobiju pedagoške kompetencije, ali pojednostavljenom procedurom. Osim toga, prema njemu je hvale vrijedna i odluka da se učeničke stipendije udvostruče (na 18 tisuća kuna) te da se obrtnici potaknu sa 60 milijuna kuna na izvođenje naukovanja u ovoj i slijedećoj godini.

Također, evidenciju i verifikaciju ugovora o naukovanju vodit će HOK putem interaktivne aplikacije e-Naukovanje, što će ubrzati proceduru, a dosadašnji pomoćnički ispit preimenovat će se u naučnički ispit koji će se održavati pred neovisnim povjerenstvom. U povjerenstvu će biti članovi imenovani od strukovnih škola i HOK-a, a sam naziv ispita mijenja se zbog percepcije javnosti da je riječ o nižoj vrijednosti ispita.

I na kraju, u HOK-u smatraju dobrim rješenjem i mogućnost da nakon 15 godina rada u obrtu majstor otvori svoj obrt bez majstorskog ispita, kao i to da se obavljanje sezonskog obrta produžuje sa šest na devet mjeseci.

Ranogajec je pozvao saborske zastupnike da usvoje izmjene i dopune zakona do kraja godine kako bi se u HOK-u mogli pripremiti za obaveze koje ih očekuju.

25. travanj 2024 10:54