Hrvatska
StoryEditor

[FOTO] Raskoš mediteranske gastronomije predstavljena na festivalu Taste the Mediterranean u Splitu

11. Listopad 2021.
Chefovi festivala Taste the Mediterranean 2021foto Jadran Babić

Čak 25 vrhunskih svjetskih i domaćih chefova čiji su restorani nagrađeni Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama okupio je 9. međunarodni festival Taste the Mediterranean, koji se održao u Splitu od srijede 6. listopada do subote 9. listopada. Split je kao autentično mediteransko središte pokazao širok raspon svoje gastronomske ponude: Festival je započeo fine diningom, proširio se na gradske konobe i restorane, a završio u magičnom krajoliku Omiša i kanjona Cetine, gdje su strani chefovi i gosti festivala u Arsana Tasting House i Radmanovim mlinicama otkrivali tradicionalne dalmatinske specijalitete.

U splitskim restoranima Dvor, Kadena, Kinoteka, Hotel Park, Zora bila i Zrno Soli gostovali su chefovi iz sedam zemalja te zajedno sa chefovima domaćinima pripremili gala večere od šest i više slijedova praćene vrhunskim vinima. Koktel Taste the Mediterranean by Botanist, u kišnu večer razvedrio je uzvanike Festivala. Ekskluzivnu gozbu na večeri otvorenja u splitskoj ribarnici pripremio je chef Zlatko Marinović Noštromo, čiji su originalni recepti sljubljeni s vinima Vinarije Krauthaker. U Hotelu Park chef Goran Šikić i chefica Maria Jimenez Latorre predstavili su bogatu španjolsku gastronomiju. Mediteranske specijalitete chefa Brace Sanjina i gostujućih chefova Lionela Levyja, Fabricija Vežnavera i Clementa Higginsa u restoranu Kadena izvrsno su popratila vina istarske Vinarije Degrassi. Večera s potpisom chefa Hrvoja Zirojevića, Laetitije Visse i Antonyja Germanija u restoranu Dvor bila je sljubljena s vinima Vinarije Tomić. U restoranu Kinoteka stolovali su chef Marko Đurašević i gosti - chef Michael Gollenz i chef Ippei Uemura, a pila su se talijanska herojska vina. Sudionike Festivala u restoranu Zrno Soli ugostio je chef Stjepan Vukadin, a gosti su mu bili chefovi Anastasios Paraskevaidis, Jure Tomič i Claude Krajner. U restoranu Zora bila domaćini Sandra i Dane Tahirović ugostili su chefove Coline Faulquier i Denija Srdoča, te vinariju Galić.

- Iznimno mi je drago da smo devetim festivalom Taste the Mediterranean dodatno proširili sadržaj i ponudu. S našim brojnim partnerima realizirali smo uspješnu međunarodnu manifestiaciju, koja na najbolji način promovira splitsko dalmatinsku županiju kao uzbudljivu gastronomsku destinaciju. Jednako nam je važno da smo na festival doveli renomirane chefove spremne da nesebično podijele svoje znanje i iskustvo, osobito s budućim chefovima - polaznicima ugostiteljskjih škola. Zato s optimizmom očekujemo 10. jubilarni festival - istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Festivala Taste the Mediterranean.

Po prvi put u sklopu festivala održane su i 'Noći splitskih restorana' u suradnji s trgovačkim lancem Tommy, premium partnerom Festivala. Dvije večeri splitski restorani Atlantida, Bajamonti, Brasserie on 7, Bokeria, Corto Maltese, Dujkin dvor, Fantažija, Konoba Fetivi, Konoba Marul, Laganini, Mazzgoon, Pandora Greenbox, Portofino, Sidi bar i Šug, ponudili su poseban mediteranski meni od tri slijeda s čašom vina po cijeni do 210 kuna. Taj jedinstveni enogastronomski doživljaj Splićana i gostiju upotpunila je i Bobisova čuvena splitska torta.

Središnja događanja održana su u službenom festivalskom hotelu Briig Boutique, gdje su održane zanimljive panel rasprave o izazovima poslovanja u ugostiteljstvu. Na panelu "Ugostiteljstvo u vrijeme i nakon Covida" sudjelovali su: Jelena Tabak - predsjednica nacionalnbe udruge ugostitelja Hrvatske, Filip Verbanac - direktor Odjela za jaka alkoholna pića i ugostiteljstvo Coca Cola HBC za poslovnu jedinicu Adria, Ivo Vrdoljak - vlasnik restorana Zrno Soli te chefovi i vlasnici restorana Vesna Miletić (Tač) i Ippei Uemura (Tabi, Marseille). Posebno su naglasili da je ugostiteljskom sektoru najveći problem - nedostatak kvalitetne radne snage, koja može jamčiti vrhunsku uslugu.

Panel 'Zero Waste: važnost upravljanja otpadom u ugostiteljstvu i hotelijerstvu' spojio je Petru Boić Petrač - direktoricu komunikacija WWF Adria, chefa Lionela Levyja - predsjednika francuskg udruženja Gourméditerranée, Francesca Pantalonea - direktora lošinjskog hotela Bellevue, i Suzanu Musa - direktoricu tvrtke Veneficus. Vrlo živahna diskusija razvila se i na panelu 'Uči i ostvari svoje snove'. Mlade chefice Tea Mamut i Nikolina Putica uz chefa Denija Srdoča, sa sudionicima panela podijelili su svoja iskustva iz obrazovanja u Hrvatskoj i u inozmestvu, dok su im Tonči Drlje - voditelj praktičnih radionica 'Aspire' i Kruno Rozić - voditelj edukacije u Coca - Colinoj akademiji Raise the Bar otkrivali kako osvojiti stipendije za dodatno obrazovanje.

Jedinstvene radionice koje su vodili chefovi sudionici festivala pohodili su i učenici ugostiteljske škole Oliva Allegra, visoke poslovne škole Aspira te srednje škole Jure Kaštelan u Omišu koja je posljednji dan Festivala ugostila chefa Ippeija Uemuru. Upravo u Omišu strani chefovi imali su priliku istražiti tradicionalne dalmatinske specijalitete. Soparnik, pršut, žižule, žablji kraci, inćuni, hobotnica, domaći kruh, peka, fritule i rožata, na najljepši su mogući način zaokružili sliku o bogatstvu hrvatske mediteranske prehrane.

Taste the Mediterranean posebnu je suradnju uspostavio sa Španjolskom, koja je drugu godinu zaredom zemlja partner festivala te je u Splitu predstavila svoje specijalitete i vina, a degustacija njihovih maslinovih ulja vodila je dr Mirella Žanetić. Festival je posjetila i grupa chefova udruge Gourméditerranée, a predstavili su gastronomiju Provanse i juga Francuske, kao i veliku svjetsku manifestaciju Gout de France. Talijanska manifestacija 'Vini da terre estreme' predstavila je 'Herojska vina Italije', čiju su degustaciju vodili Siniša Koceić, Alen Gulan i Rajner Rogulj.

Festival Taste the Mediterranean održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Ministarstva turizma RH i Hrvatske turističke zajednice, Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice grada Splita.

Fotografije za slobodnu objavu: Jadran Babić i Iris Ban za TTM

25. travanj 2024 01:36