Hrvatska
StoryEditor

Raspisan drugi poziv natječaja za potporu energetskoj tranziciji

28. Travanj 2021.
Rijeka, Croatia
Drugi poziv za dostavu prijava otvoren je od 29. ožujka do 31. svibnja 2021.

Inicijativa European City Facility (EUCF) pruža podršku gradovima i općinama u razvoju njihovih investicijskih koncepata za provedbu aktivnosti koje su definirane u njihovim klimatskim I energetskim akcijskim planovima. Krajnji cilj EUCF je izrada niza pripremljenih ulagačkih projekata za održivu energetiku u lokalnim jedinicama diljem Europe.

Izabranim prijaviteljima EUCF osigurava fiksnu darovnicu od 60,000 € za razvoj investicijskog koncepta.

EUCF je otvoren za prijavu svim gradovima i općinama iz Europske unije. Prijavitelji moraju imati usvojeni klimatski i energetski akcijski plan. To uključuje SEAP-e i SECAP-e ili neke slične dokumente s postavljenim energetskim i klimatskim ciljevima.

Pored toga, prijavitelji moraju demonstrirati političku predanost razvoju investicijskog koncepta putem pisma podrška kojeg je potpisao gradonačelnik ili općinski načelnik. Prijavitelji se moraju obvezati i na praćenje tijekom dvogodišnjeg razdoblja u kojem će dostaviti dva jednostavna obrasca s ključnim podacima.

Sredstva EUCF namijenjena su financiranju nužnih aktivnosti za izradu investicijskog koncepta poput (tehničkih) studija izvodljivosti, analiza tržišta, analiza dionika, pravnih, ekonomskih i financijskih analiza i procjena rizika. Te aktivnosti mogu provesti lokalni službenici ili podugovoreni stručnjaci.  

Darovnicom se ne mogu financirati izravna (tvrda) ulaganja u infrastrukturu, no mogu se pokriti svi troškovi vezani za mobiliziranje resursa i pristupa uslugama za izradu investicijskog koncepta.

Pristigle prijave evaluirat će se na temelju:

  • Veličina investicije;
  • Ušteda energije;
  • Upravljačka struktura;
  • Uključenost dionika;
  • Usklađenost s ciljevima EUCF-a.

Dodatne detalje o evaluacijskom postupku potražite u Smjernicama za prijavitelje (na engleskom jeziku).

U skladu s ciljevima EUCF-a, jedinice lokalne samouprave se potiče na udruživanje snaga i resursa u okviru grupne i ambicioznije prijave s većim izgledima za uspjeh te postizanje zadanih klimatskih i energetskih ciljeva.

Prijavni postupak sastoji se od 2 koraka: provjera kvalificiranosti prijavitelja i podnošenje pune prijave.

Prijavni obrazac dostupan je na službenim stranicama EUCF-a u rubrici “Online Application”. Za dodatne informacije o prijavnom postupku kliknite ovdje.

Za vrijeme trajanja inicijative EUCF, ukupno su planirana 4 poziva za prijave koji će biti paralelno organizirani u 3 regije Europske unije (kako je prikazano na ilustraciji).  Republika Hrvatska spada u regiju Središnje i istočne Europe.

Očekivani učinak podrazumijeva razvoj investicijskih koncepata, dokumenta koji će ulagačima i financijskim institucijama pružiti sve potrebne informacije za procjenu investicijskoj projekta. U okviru prvog poziva, potporu su dobili i hrvatski gradovi Karlovac, Rijeka i  Velika Gorica koji će u godinu dana izradili svoje investicijske koncepte.

16. travanj 2024 14:39