Hrvatska
StoryEditor

Rast prihoda i EBITDA- e HT-a, dobit smanjena uslijed intenzivnih ulaganja

29. Travanj 2021.
Prvo tromjesečje 2021. godine je u poslovnom smislu bilo zahtjevno zbog utjecaja COVID-19 pandemije na gospodarsku djelatnost. Usprkos tome, Hrvatski Telekom završio je tromjesečje u pozitivnom tonu s snažnim komercijalnim zamahom.

U prvom tromjesečju 2021. godine Hrvatski Telekom zabilježio je stabilan rast uz povećanje neto konsolidiranih neto prihoda za 56 milijuna kuna, odnosno 3,2 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2020. godine, priopćeno je iz HT-a. Prihodi su povećani ponajprije zahvaljujući većim prihodima od pokretnih telekomunikacija (46 milijuna kuna, odnosno 6 posto) i ponovnom rastu prihoda od nepokretnih telekomunikacija (12 milijuna kuna, odnosno 1,5 posto), dok su na prihode sistemskih rješenja utjecali drugačiji rokovi sklapanja poslova (3 milijuna kuna, odnosno -1,6 posto).

EBITDA nakon najmova je u prvom tromjesečju 2021. godine povećana za 25 milijuna kuna, odnosno 4 posto, što je rezultat povećanja zabilježenog kako u HT Grupi u Hrvatskoj (4,3 posto), tako i u Crnogorskom Telekomu (0,2 posto). Marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 36 posto. Bitno za istaknuti je i nastavljen rast EBITDA-e nakon najmova koja je zabilježila rast drugo tromjesečje zaredom zahvaljujući pozitivnom komercijalom zamahu i provedenim transformacijskim mjerama.

Neto dobit je smanjena jer veća EBITDA i manji porezi nisu bili dovoljni da se neutralizira veća amortizacija proizišla iz većih ulaganja u prethodnim razdobljima, a koja su samo u posljednjih pet godina iznosila više od 9 milijardi kuna. Naša ulaganja ne samo da podržavaju oporavak gospodarstva, već su i ključna za budući uspjeh Hrvatskog Telekoma.

Nastavak ulaganja u mrežnu infrastrukturu

Usprkos zahtjevnom okruženju Hrvatski Telekom nastavio je povećavati pokrivenost 5G mrežom. U prvom tromjesečju 2021. godine tako je 5G mrežom pokriveno dodatnih 17 gradova, čime je ukupno pokriveno 1,5 milijuna stanovnika u 34 grada diljem Hrvatske.

U prvom tromjesečju 2021. godine Hrvatski Telekom i dalje je bio usredotočen na izgradnju optičke infrastrukture i uvođenje nepokretne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA), a s ciljem  povećanja pokrivenosti optičkom mrežom koja je budućnost nepokretne mreže i primarni preduvjet za digitalizaciju Hrvatske. Hrvatski Telekom je zaključno s prvim tromjesečjem pokrio više od 370.000 kućanstava FTTH-om, što predstavlja rast od 29 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom je HT-ova optička pristupna mreža (FTTx) s krajem tromjesečja bila dostupna za ukupno 531.000 kućanstava, što je rast od 19,3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Buduće dodjele spektra

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) najavila je da će javna dražba spektra u frekvencijskim pojasevima 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz biti održana u razdoblju od svibnja do srpnja 2021. Javna rasprava o Informacijskom memorandumu o okviru javne dražbe pokrenuta je 2. travnja 2021.

Dodjela spektra u frekvencijskim pojasevima 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz najavljena je za 2022. godinu. Trenutačno važeće dozvole za uporabu navedenih frekvencijskih pojaseva istječu u četvrtom tromjesečju 2024. godine.

Snažna usredotočenost na povrate za dioničare

Glavna skupština je 23. travnja 2021. potvrdila zajednički prijedlog Uprave i Nadzornog odbora za raspodjelu neto dobiti za 2020. godinu. Iznos od 641,9 milijuna kuna predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 91,2 posto.

U prvom tromjesečju 2021. godine Hrvatski Telekom je, u skladu sa svojim važećim Programom otkupa dionica, kupio dodatnih 189.924 dionica Društva na Zagrebačkoj burzi. Hrvatski Telekom isplatio je ekvivalentnu vrijednost od 35,3 milijuna kuna za stjecanje dionica Društva u izvještajnom tromjesečju.

Glavna skupština Hrvatskog Telekoma d.d. ovlastila je Upravu za otkup vlastitih dionica Društva u razdoblju od pet godina, a u okviru novog Programa otkupa dionica u razdoblju od 29. travnja 2021. do 22. travnja 2026. godine. Maksimalni obujam novog Programa otkupa dionica tijekom njegova cijelog trajanja iznosi 600 milijuna kuna, odnosno 3 milijuna dionica, što je otprilike 3,7 posto ukupnog broja dionica. Programom će se stvoriti dodana vrijednost za sve dioničare Društva povrh dividende.

U zadnjem Godišnjem izvještaju o korporativnom upravljanju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) Hrvatski Telekom imenovan je najboljim društvom u kategoriji društava uvrštenih na Službeno tržište Zagrebačke burze, što ponovno pokazuje da, osim što kontinuirano ostvaruje dobre rezultate, Hrvatski Telekom primjenjuje i najviše standarde korporativnog upravljanja. Pritom je Hrvatski Telekom ulaskom na Vodeće tržište Zagrebačke burze još dodatno podigao spomenute standarde upravljanja.

Izgledi za 2021.

Iako je okruženje i dalje neizvjesno, potvrđujemo svoje izglede za 2021. godinu (uključujući izglede Optima Telekoma do kraja lipnja 2021.). Očekujemo srednje jednoznamenkasto smanjenje prihoda i nisko jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova u odnosu na 2020. godinu. Očekivanja u pogledu kapitalnih ulaganja na razini su od 1,6 milijardi kuna, što je manje u odnosu na ukupno 1,82 milijarde kuna iz 2020. godine. Kada je riječ o regionalnom širenju, nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za stjecanja i preuzimanja.

- Poslovanje u prvom tromjesečju 2021. godine i dalje je bilo pod utjecajem COVID-19 pandemije. Usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, Hrvatski Telekom zadržao je svoj strateški fokus te nastavio ulagati u infrastrukturu i digitalizaciju zemlje.
​Zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu dodatno smo povećali svoju optičku mrežu, udvostručili smo broj gradova pokrivenih 5G mrežom u odnosu na 2020. godinu, a još snažniji pristup usmjeren na korisnike održava se u visokom zadovoljstvu korisnika.​
Naše aktivnosti rezultirale su dobrim poslovnim rezultatima, koji su odraženi u rastu prihoda i EBITDA-e nakon najmova, a što su čvrsti temelji za daljnji održivi i profitabilan rast - rekao Konstantinos Nempis, glavni direktor Hrvatskog Telekoma.

20. travanj 2024 00:38