Hrvatska
StoryEditor

[Razgovor] Nataša Đuričić otkriva kako brzo pronaći investitora na novoj platformi PitchSee

27. Travanj 2021.
Nataša Đuričić

Na virtualnu scenu stigla je nova digitalna platforma koja će biti veoma zanimljiva startupovima, ali i svima ostalima koji su u potrazi za investitorima. Naime, PitchSee je globalna interaktivna platforma koja povezuje investitore s onima koji trebaju financijska sredstva kako bi realizirali svoje projekte. Više o toj platformi i njezinim mogućnostima saznali smo u razgovoru s Natašom Đuričić, izvršnom direktoricom platforme PitchSee.

Što je PitchSee?

PitchSee je interaktivna platforma koja će na brz i jednostavan način povezivati tražitelje investicija s investitorima, sve na globalnoj razini. Jednostavnim rječnikom, PitchSee je interaktivni YouTube, odnosno 'Tinder za poduzetnike' na kojem se projekti predstavljaju sažetim video zapisima s ključnim porukama. Tako svi koji imaju dobre ideje, a traže financiranje, imaju priliku predstaviti svoj projekt u formi video pitcha od 120 sekundi. S druge strane, investitori koji žele uložiti u nove projekte dobivaju na raspolaganje katalog poslovnih mogućnosti iz cijelog svijeta te niz alata koji im olakšavaju selektiranje i procjenu kvalitete ideja. Kada uoče zanimljivu priliku, jednostavno se i direktno povezuju te komuniciraju putem platforme. Time je višemjesečni postupak sveden na samo 120 sekundi.

Kakav je plan širenja, koja su ciljana tržišta?

Ovakav vid jedinstven je u svijetu i dok su slične platforme orijentirane na crowdfunding i venture capital, PitchSee je namijenjena svima i služi kao platforma za prezentaciju i spajanje. Nema predselekcija, natječaja, posrednika, provizija i bespotrebne papirologije. Potreba za ovakvim projektom je globalna što je i krajnji cilj ekspanzije jer nas, s obzirom na koncept, ne koče posebne regulative. Iako smo već otvorili pregovore s drugim kontinentima, sada smo primarno koncentrirani na Europu i države u kojima nisu dostupne crowdfunding platforme Indiegogo i Kickstarter.

Kad bi katalog pitcheva trebao biti dostupan?

Povezali smo se s nizom startup zajednica i aktivno krenuli u prikupljanje prijava, a prošli tjedan su otvorene i aplikacije na našim stranicama. Baze se polako pune, a za prvih 500 tražitelja je sudjelovanje besplatno. Svoje razrađene ideje i projekte mogu prijaviti svi, poštujući pravila platforme koja se u punom opsegu prema investitorima otvara već krajem ljeta!

Imate li već neke investitore čija biste imena mogli podijeliti s nama?

Naša baza investitora je već sada značajna i na to smo jako ponosni. Imamo uspostavljenu suradnju s nekoliko udruženja investitora s njemačkog govornog područja na kojem sam godinama aktivna. Identitet investitora je tajan i takav će ostati do otvaranja platforme u punom opsegu kada investitori sami odlučuju žele li biti javni ili ne. Od značajnijih imena u ovom trenutku mogu navesti Benka, Maschmeyera, Zecha i Schwarza koje ćemo dodatno predstaviti kroz naredno razdoblje. No, cilj nisu samo veliki investitori, naša platforma je namijenjena svima koji žele investirati u nove perspektivne projekte i traže ono nešto. Prema našim bazama to su svakako top manageri, sportaši i takozvana zlatna mladež. Koncepti crowdfunding i venture capital su individualnost stavili na stranu, investitori su jake osobnosti s naglašenim instinktom i vizijom, i u takvim kombinacijama njihove vještine ne dolaze do izražaja. Zato je PitchSee orijentiran na 'jedan projekt: jedan investitor' gdje obje strane pronalaze partnera. Već sada imamo sjajne projekte različitih investicijskih vrijednosti, svi koji su u potrazi za dobrom poslovnom prilikom su dobro došli i mogu se predbilježiti na našoj platformi.

Kakav odaziv očekujete? Jeste li zadovoljni početnim interesom?

Tek smo nedavno krenuli, a odaziv je već sada sjajan i baze se polako pune. Najveći interes dolazi iz Velike Britanije, Švicarske, Austrije, Njemačke i Srbije, no, upiti nam stižu sa svih strana. Hrvatska malo zaostaje, ali nadam se da ćemo brzo nadoknaditi, ipak imamo sjajne ljude ovdje s odličnim idejama. Tu su investitori čiji novac stoji neiskorišten jer ne nalaze zanimljive prilike, s druge strane, odlični projekti ostaju nerealizirani jer ne mogu pronaći financiranje. Zašto? Nema potrebe za barijerama, cilj je povezivanje što će neminovno rezultirati i unaprjeđenjem tržišta. Tražitelji nemaju što izgubiti.

Što biste izdvojili kao najveće prednosti platforme za investitore, a što za startupove?

Znamo da nitko ne želi čitati u nedogled, danas nemamo ni vremena ni koncentracije za to. Investitori prvi put imaju na raspolaganju interaktivni katalog mogućnosti i sve investicijske prilike na jednom mjestu, dostupne 24/7. Video pitchevi su sažeti, mogu ih pretraživati prema interesima i swipati kroz niz mogućnosti koje platforma nudi. Isti tren mogu stupiti u komunikaciju s tražiteljem ili pitch proslijediti svom menadžeru na daljnju obradu. No, ono najvažnije, nema više trošenja vremena, hrpa papira, nepreglednih prezentacija, sastanaka i nametanja ideja.

Tražitelji investicija, prvi put potpuno besplatno, bez ikakvih ulaznih troškova, provizija, posrednika i daljnjih angažmana mogu predstaviti svoj projekt investitorima diljem svijeta i dobiti financiranje. Predstavljajući se kroz video prikaz u 120 sekundi, naglasak stavljaju na ključne detalje (problem, rješenje i tim). Platforma je pametna i omogućava spajanje interesa, tako pitcheri dobivaju priliku u direktnoj komunikaciji predstaviti se upravo onom investitoru kojeg ta tema zanima.

No, iako je platforma PitchSee u prvom mahu namijenjena spajanju projekata i investitora, ona ima i humanu stranu, koncept kojim će pokušati podići svijest i podržati one koji rade za dobrobit svih nas (skrb o potrebitima, djeci, životinjama i prirodi). Neprofitnim organizacijama PitchSee nudi besplatnu mogućnost predstavljanja i prikupljanja direktnih donacija - za njih su prijave također otvorene. Ovo je samo mali dio onoga što korisnike očekuje… Stay tuned!

18. travanj 2024 05:20