Hrvatska
StoryEditor

Rekord za rekordom – Jasmin Bajić dobio osmi v.d. mandat na čelu Croatia Airlinesa

06. Svibanj 2021.
Jasmin Bajićfoto Dražen Lapić/lider

Sredinom prosinca Lider je objavio da je 'Jasmin Bajić dobio je od Vlade rekordni sedmi šestomjesečni 'v.d.' mandat na čelu CROATIA AIRLINESA. Državna zrakoplovna kompanija u statusu privremenog upravljanja još je od rujna 2016. kada je Bajićev prethodnik Krešimir Kučko prvi put dobio privremeni mandat.'

Ali rekord je oboren.

Zagrebačka burza u srijedu je objavila da je Nadzorni odbor Croatia Airlinesa donio odluku kojom se Jasmin Bajić imenuje za direktora Društva na mandatno razdoblje do provedbe postupka izbora i imenovanja uprave temeljem javnog natječaja, a najviše šest mjeseci. Mandat počinje teći 6. svibnja 2021. godine. Jasminu Bajiću to je već osmi privremeni mandat na čelu CA.

Opće je poznata činjenica da je pandemija poprilično utjecala na poslovanje svih svjetskih aviokompanija, pa tako i na Croatia Airlines. Iako je u srijedu obilježena trideseta obljetnica prvog leta Croatia Airlinesa na relaciji Zagreb-Split, CA se ne može pohvaliti nekim bajnim poslovanjem. Već se dulje vrijeme govori o problemima, a pandemija ih je samo produbila.

- Poslovnu 2020. godinu obilježit će pojava novog opasnog soja koronavirusa (COVID-19) koji se u samo nekoliko mjeseci proširio diljem svijeta i zaustavio normalan tijek života. Kako bi spriječile širenje virusa mnoge su države ograničile putovanja, uvedenim ograničenjima i strogim karantenama zaustavile su rad mnogih gospodarskih sektora, a sve u nastojanju da zauzdaju širenje visoko zaraznog virusa – objevljeno je u Konsolidiranom i odvojenom izvještaju o poslovanju Croatia Airlines d.d. za razdoblje siječanj – ožujak 2020.

Krajem srpnja prošle godine objavljeno je da je gubitak Croatia Airlinesa (CA) u prvom polugodištu iznosio 173,2 milijuna kuna, što je znatno više u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 89,4 milijuna kuna.

Za cijelu 2020. godinu još uvijek nema Godišnjih izvještaja zbog, kako je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, specifičnih izloženosti aviokompanija uzrokovanih pandemijom COVID-19 koje utječu na sadržaj i dosadašnje uobičajene metode revizije poslovanja. Dodaje se i da još uvijek nije završena revizija poslovanja Društva od strane odabranog revizora KPMG Croatia te Društvo očekuje da će revidirane godišnje izvještaje za 2020. godinu objaviti do 31. svibnja 2021. godine.

25. travanj 2024 00:43