Hrvatska
StoryEditor

Rent-a-car tvrtke zagubljene u bespućima Vladinih mjera

03. Svibanj 2020.
Mladen Petreski
Unatoč Vladinim mjerama za pomoć turizmu rent-a-car poduzeća kao da su zaboravljena i prepuštena sama sebi. Okupljeni poduzetnici u HUP-u očekuju odgovor mjerodavnih ministarstava

Iako je predsjednik HUP-ove Koordinacije za rent-a-car Mladen Petreski pozdravio sporazum Ministarstva turizma i Hrvatske banke za obnovu i razvitak o osiguravanju likvidnosti sektoru turizma, što je tvrtkama omogućilo HBOR-ove izravne beskamatne kredite, ustvrdio je da taj sporazum ipak ne vrijedi za rent-a-car tvrtke. Zbog toga su članovi HUP-ove Koordinacije izrazili svoje razočaranje Ministarstvu turizma istaknuvši da su od prvoga dana krizne situacije očekivali da će se sve državne mjere pomoći turističkom sektoru automatski odnositi i na njih.

Petreski naglašava da su rent-a-car poduzeća važan integralni dio hrvatske turističke ponude, što potvrđuju i Zakon o pružanju usluga u turizmu i europska Direktiva o paket-aranžmanima u kojoj se turističko putovanje definira kao kombinacija prijevoza, smještaja, najma vozila i dodatnih turističkih usluga.

– S 25 tisuća vozila, više od 600 tisuća transakcija i više od milijardu kuna godišnjih prihoda, od čega više od 90 posto inozemnim turistima, znatno pridonosimo hrvatskoj turističkoj ponudi. Pridonosimo i domaćoj industriji i uslugama s više od 15 tisuća novih vozila koja se većinom financiraju leasingom, registriraju, osiguravaju, transportiraju, servisiraju i popravljaju itd., i sve to u partnerstvu s hrvatskim poduzećima kojima je rent-a-car jedan od većih i vrlo važnih segmenata prihoda. Zbog toga o kvalitetnom funkcioniranju branše rent-a-cara ne ovise samo tisuće izravno zaposlenih nego i mnogo više zaposlenih kod vezanih dobavljača proizvoda i usluga – objašnjava Petreski.

Apelira i na zračne luke, kojima plaćaju inače skupe najmove za poslovne prostore i parkirna mjesta, ističući da popusti za najam od 50 do 70 posto u ovim uvjetima jednostavno nisu dovoljni. Obratio se i Ministarstvu prometa i Ministarstvu državne imovine, od kojih za sada nema odgovora iako, kaže Petreski, shvaća da je vlasnička struktura zračnih luka (država, županija, grad) dodatni problem u donošenju takve odluke.

Ipak, primjer da se može jest Zračna luka Rijeka (Krk), koja je rent-a-car tvrtkama odobrila neplaćanje najma dok traju mjere protiv pandemije. Petreski kaže da očekuju i odgovor leasing-tvrtki o odgodi plaćanja obveza i neplaćanja zateznih kamata, za početak na tri mjeseca, a nakon toga prema individualnim zahtjevima korisnika i samostalne procjene leasing-društva.

 

Mladen Petreski

16. travanj 2024 09:42