Hrvatska
StoryEditor

Rentlio i Trend Tracker - Prva pozitiva u turizmu

31. Svibanj 2020.

Nakon eskalacije koronakrize zadarska tvrtka Rentlio objavila je svoj Trend Tracker, alat kojim javnosti u stvarnom vremenu daje informaciju o trendu oporavka turističkog tržišta. Rentlio je, inače, online sustav s pomoću kojega se jednostavno upravlja malim objektima u turizmu i ima oko sedam tisuća korisnika.

– Ovako nastojimo barem malo olakšati turističkim radnicima upravljanje krizom i neizvjesnošću – kaže osnivač i direktor Rentlija Marko Mišulić.  Inače, u Rentliju svakodnevno prate i analiziraju velike količine podataka koji se tiču njihovih korisnika pa tako i podaci koje su sada javno objavili postoje otkako postoji u Rentlio. Analizirajući Trend Tracker, vidljivo je da su prve naznake problema nastupile već potkraj veljače, a vrijednost Trackera dotaknula je dno 17. ožujka.

Broj otkazanih rezervacija taj dan bio je čak dvadeset puta veći od broja novih rezervacija koje su Rentliovi korisnici primili. Potkraj travnja vrijednost Trackera počela je skromno rasti, a prvih ozbiljnijih pozitivnih pomaka bilo je u posljednjih desetak dana.

– Vrijednost Trackera prvi je put prešla jedan prije nekoliko dana. Iako je to definitivno pozitivan znak, možemo reći da smo na pola puta do normale. Naime, u prvih šest mjeseci prošle godine prosječna dnevna vrijednost Trend Trackera je 2. To znači da je u prvoj polovici prošle godine na razini dana u prosjeku pristizalo dvostruko više novih rezervacija nego što je bilo otkazivanja postojećih rezervacija. Svakako valja naglasiti kako se ovaj prvi val otkaza rezervacija odnosio na boravke do kraja šestog mjeseca. Većina rezervacija za drugi dio godine nije bila otkazana tijekom ožujka i travnja. Tim više je praćenje Trend Trackera sad iznimno važno jer ako vrijedost Trackera krene opet uzastopno padati to će značiti da je nastupio period otkazivanja rezervacija i za ovaj glavni, ljetni dio sezone. – objašnjava Mišulić.

Baza korisnika njihovog property management i channel management softvera je dosta široka. Od malih, obiteljskih iznajmljivača pa do hostela i hotela. Među 7000 smještajnih jedinica kojima se upravlja kroz Rentlio prevladavaju objekti veličine od sedam do 35 smještajnih jedinica. Oko 70 posto njihove korisničke baze nalazi se u Hrvatskoj dok je ostatak lociran u 40-ak zemalja svijeta.

-  Upravo te brojke daju na težini i samom Trend Trackeru, jer je uzorak dovoljno relevenatan kako bismo mogli govoriti i o trendu šireg tržišta – kaže Mišulić.

24. travanj 2024 20:23