Hrvatska
StoryEditor

Agrokorovi repovi: Lupres prema stečaju zbog Belja, jedne prijevare i jedne pronevjere

10. Kolovoz 2021.
Sjedište Lupresa

Vjerovnici nisu prihvatili predstečajnu nagodbu za LUPRES iz Bartolovca (Trnovec Bartolovečki) u vlasništvu direktora Predraga Peharde (53,5%) i Spomenke Peharde (46,5%). U nagodbi teškoj 3,5 milijuna kuna (još 1,6 milijuna kuna potražuje razlučni vjerovnik PBZ) predložen je otpis 70 posto potraživanja, a ostatak bi se isplatio, nakon godine počeka, u narednih 60 mjeseci.

Doduše, zbroj tražbina vjerovnika koji su prihvatili nagodbu iznosi čak 71,1% tražbina, ali one su u rukama samo četiri vjerovnika, dok ostalih 18 nije prihvatilo predložene uvjete. Zato će se postupak nastaviti kao stečajni.

Izvjesno otvaranje stečaja za ovog veletrgovca komponentama za stočnu hranu još je jedan od repova propasti AGROKORA. Od 2,3 milijuna kuna potraživanja od BELJA definitivno je izgubljeno 1,8 milijuna. No, to nije sve.

Još 1,3 milijuna kuna izgubljeno je u stečaju kupca, kojeg je LUPRES kazneno prijavio zbog sumnji u prijevaru. Treća ključna negativna stavka je pronevjera 1,2 milijuna kuna bivše zaposlenice, a da stvar bude gora, Porezna uprava to je tretirala kao izuzimanje vlasnika, i obračunala dodatnih 800.000 kuna poreza, pa je tako pronevjera - koja je dobila epilog u pravomoćnom izricanju zatvorske kazne - LUPRES stajala dva milijuna kuna.

Samo te tri stavke navedene u prijedlogu nagodbe iznose više od pet milijuna kuna, što je jednako minusu u poslovanju zbog kojeg će biti otvoren stečaj.

19. travanj 2024 09:04