Hrvatska
StoryEditor

Rimac automobili: Na izdavanje dozvola za strane radnike moglo bi se čekati četiri mjeseca, umjesto dosadašnja dva

11. Studeni 2020.
Rimac
Vlada je Saboru uputila Konačni prijedlog zakona o strancima (EU) kojim se, na radost mnogih poslodavaca, ukidaju kvote za zapošljavanje stranaca. I taman kad ste pomislili da su posljednje barijere otklonjenje, da će odsad zapošljavanje stranih radnika ići glatko i bez problema, država se domislila još neke birokracije.

Ukidaju se kvote, ali ne i birokracija. Tako bi se mogle sažeti promjene oko Zakona o strancima koje je Vlada uputila u Sabor na konačno očitovanje. A dok ih Sabor ne raspravi, poslodavci kojima stranci trebaju, čak i u koronakrizi, strahuju da će se tek sad nepotrebno postupak odužiti. U kompaniji Rimac automobili strepe da će se, po uvođenju novog zakona, na izdavanje dozvola čekati, umjesto dosadašnja dva, otprilike četiri mjeseca, što bi itekako moglo utjecati na njihovo poslovanje.

- Kao tvrtka s rastućim potrebama za novim talentom, uvijek nastojimo pronaći kandidate na domaćem tržištu rada, no s obzirom na specifične vještine i iskustvo koje tražimo, često trebamo kandidate s iskustvom rada u automobilskoj i sličnoj industriji te ih pronalazimo izvan Hrvatske. Kandidati za koje tražimo izdavanje dozvole za boravak i rad su svi visokoobrazovani te tražimo izdavanje EU Plavih karata, no sada bi se njihov dolazak mogao odužiti - ističu u kompaniji Rimac automobili koja je u Hrvatsku već dovela neka od najjačih imena iz autoindustrije.

Ostvare li se špekulacije da Rimac automobili preuzimaju Bugatti, logično je očekivati da će se broj stranaca dodatno povećavati. 

- Nadamo se da će se popratni birokratski postupak u praksi ipak skratiti i da će Republika Hrvatska ostaviti dojam otvorene zemlje, spremne na prihvaćanje visokokvalificiranih stručnjaka iz inozemstva - poručili su iz Rimca.

Vlada je, treba podsjetiti, Saboru uputila Konačni prijedlog zakona o strancima (EU) kojim se, na radost mnogih poslodavaca, ukidaju kvote za zapošljavanje stranaca. I taman kad ste pomislili da su posljednje barijere otklonjenje, da će odsad zapošljavanje stranih radnika ići glatko i bez problema, država se domislila još neke birokracije.

Naime, prema prijedlogu spornog zakona poslodavci će morati, prije podnošenja zahtjeva za dozvolu za boravak i rad određene osobe bez hrvatskog državljanstva, zatražiti od prijateljske institucije - Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) - provedbu testa tržišta rada. Naime, ta državna institucija mora provesti taj fantomski test i utvrditi da u Hrvatskoj doista nema nezaposlenih osoba koje ispunjavaju određene zahtjeve poslodavaca i tek tada se može krenuti dalje. Tada HZZ poslodavcima odobrava zahtjev za zapošljavanje stranaca, a oni tada sretno i spretno odlaze prema drugoj prijateljskoj instituciji - Ministarstvu unutarnjih poslova podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad.

E tada se MUP opet obraća HZZ-u i to po službenoj dužnosti te traži mišljenje za zapošljavanjem konkretnog stranca kod hrvatskog poslodavca. Kad se HZZ nakon svega domisli, poslodavac može dobiti pečat i doista zaposliti stranog radnika. Zakon predviđa da taj postupak smije trajati najviše 30 dana, ali u praksi, oni kojima stranci trebaju, predviđaju da će biti vjerojatno puno, puno dugotrajniji. 

25. travanj 2024 13:52