Hrvatska
StoryEditor

ROBNE ZALIHE Roba se šalje prema nalogu Ravnateljstva civilne zaštite

09. Siječanj 2021.
Damir Juzbašić
Na potresom ugrožena područja Ravnateljstvo za robne zalihe isporučilo je 517 kreveta, 45 agregata, 25 stambenih i tri ambulantna kontejnera, devet višenamjenskih cisterni, šest tisuća litara dizelskoga goriva te hranu

Ovih je dana upravo zbog razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju pozornost javnosti bila na Ravnateljstvu za robne zalihe, na čijem je čelu Damir Juzbašić, pomoćnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, jer je na potresom pogođena područja poslano tek dvadesetak kontejnera i nijedan šator za potrebe privremenog smještaja stradalih.

Na upit tjednika Lider koji smo poslali u ured Damira Juzbašića, o količinama poslane robe u potresom stradala područja, iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva gospodarstva u kratkom su nam roku odgovorili da Ravnateljstvo robnih zaliha robu šalje isključivo prema nalogu Ravnateljstva civilne zaštite, koje je u ingerenciji Ministarstva unutrašnjih poslova.

'S današnjim danom (ponedjeljak 4. siječnja, op.a.) na potresom ugrožena područja Ravnateljstvo za robne zalihe isporučilo je 517 kreveta, 45 agregata, 25 stambenih i tri ambulantna kontejnera, devet višenamjenskih cisterni, šest tisuća litara dizelskoga goriva. Također, isporučili smo i gotovo četiri tone mesnih narezaka, pet tisuća komada cjelodnevnih suhih obroka, 28,5 tona polubijeloga kruha, dvije tone kokošje paštete, stotinu grijalica, pet tisuća komada plahti i isto toliko jastučnica te 5355 kubnih metara podloge za kontejnere', navodi se u odgovoru Lideru iz Ministarstva gospodarstva.

Na naše pitanje kolike su uopće robne zalihe Republike Hrvatske i što one sadrže odgovoreno nam je da je vrijednost robnih zaliha oko 533 milijuna kuna, od čega se na prehrambene proizvode odnosi oko 271 milijun, a na neprehrambene oko 262 milijuna kuna, te da je tijekom 2020. godine Ravnateljstvo nabavljalo pšenicu, mobilne brane, višenamjenske cisterne, spremnike za vodu i vreće za spavanje, a u tijeku je nabava višenamjenskih cisterni i hidrauličkog alata.

Na Liderov upit hoće li se poslati još kontejnera Sisku, Petrinji i Glini iz Ravnateljstva za robne zalihe odgovaraju da je nabavljeno još 30 kontejnera od hrvatskih proizvođača, koji će biti isporučeni do 10. siječnja, a ugovaraju se i dodatne količine koje će se isporučivati u idućim tjednima, te da je u tijeku izmještanje određenoga broja kontejnera angažiranih za potrebe krize uzrokovane koronavirusom na područje Sisačko-moslavačke županije. 

17. travanj 2024 09:57