Hrvatska
StoryEditor

Ružica Petričec Fabijanec (RASCO) najbolja je financijska direktorica za 2020. godinu

21. Prosinac 2021.
Ruzica Petricec Fabijanec, CFO 2020

Ružica Petričec Fabijanec, članica uprave za financije i poslovne operacije RASCO-a, proglašena je financijskom direktoricom godine u Hrvatskoj na petoj dodjeli ove nagrade u organizaciji konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte. Pobjednica ovogodišnjeg natječaja je tako ušla u regionalni izbor CFO-a godine za Jugoistočnu Europu koji će se po prvi puta održati u veljači 2022. godine. U izboru će se natjecati s kolegama iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Glavni pokrovitelj ovogodišnjeg izbora je tvrtka SAP.

Nagrada je dodijeljena u sklopu ceremonije proglašenja u prostorima Deloittea, a u uručio ju je prof. dr. sc. Boris Tušek s Ekonomskog fakulteta Zagreb i predsjednik neovisne komisije koja je odabrala financijskog direktora godine.

Počašćena sam izborom za CFO-a 2020. godine. Hvala Deloitteu i stručnom žiriju što su prepoznali kvalitetu upravljanja financijama u RASCO-u i dodijelili mi ovu laskavu titulu. Danas uloga CFO-a nadilazi upravljanje korporativnim financijama. Dobar CFO mora poznavati cjelokupno funkcioniranje kompanije kako bi pravovremeno uočio i upravljao rizicima vezanim uz financijsku stabilnost kompanije. Zahvaljujući multidisciplinarnom timu koji vodim i kolegama s kojima surađujem uspješno se svakodnevno nosimo s rizicima poslovanja. U proteklih nekoliko godina transformirali smo RASCO u modernu i uspješnu internacionalnu kompaniju. 2020-ta godina je po visini poslovnog prihoda i profitabilnosti bila najbolja poslovna godina u 30 godina postojanja kompanije, a ujedno je obilježila završetak trogodišnjeg investicijskog ciklusa tijekom kojeg je RASCO investirao preko 100 milijuna kuna u proširenje kapaciteta i razvoj novih proizvoda te se time pripremio za još brži rast u narednim godinama. Ova nagrada potvrda je da uz zalaganje, trud i timski rad niti jedan problem nije nerješiv te da je i u Hrvatskoj moguće uspjeti – rekla je Ružica Petričec Fabijanec

Prepoznajući sve veću ulogu financijskih direktora, Deloitte je 2016. godine pokrenuo izbor najboljeg financijskog direktora, a kojeg izabire stručna komisija prema jasno definiranim kriterijima, odnosno na temelju popunjenog kratkog upitnika iz prijave na natječaj te javno dostupnih revidiranih financijskih izvještaja tvrtke, čiji je financijski direktor zaposlenik, za 2020. godinu. Nagrada 'CFO godine' dodjeljuje se za postignuća i projekte koje financijski direktor vodi u okviru funkcije financija te se mjeri rezultatima koje tvrtka ostvaruje temeljem tih aktivnosti.

Radi se o inicijativi koja promiče važnost transparentnog korporativnog upravljanja i zasigurno je jedan od načina poboljšanja ekonomskih rezultata u cjelini, poticanja investicijske klime, a samim time i osnaživanja gospodarstva.

– Nakon pet godina, izuzetno mi je drago istaknuti da funkcija financija u tvrtkama jača te da se sve više pažnje posvećuje korporativnom upravljanju subjekata. Prisutnost dobrih praksi korporativnog upravljanja znatno doprinosi ekonomskoj snazi tvrtke i njenog okruženja, te smatram da i dalje trebamo raditi na poticanju svijesti o važnosti kvalitetnog i transparentnog  upravljanja korporativnim financijama – istaknula je Marina Tonžetić,  partnerica u Deloitteu i voditeljica CFO programa u Hrvatskoj.

Ovo pandemijsko razdoblje svima nam je pokazalo koliko je malo potrebno da višegodišnji napori nestanu u vrlo kratkom razdoblju. Nije lako biti izvrstan u povoljnim uvjetima i fazama ekspanzije poslovanja, a kudikamo je teže u situacijama sučeljavanja s novim rizicima, nestabilnostima i tržišnim ograničenjima. U takvim uvjetima fokus financijskih direktora se mijenja i usmjerava prema kriznom upravljanju te inoviranju strategije i usvajanju organizacijske kulture temeljene na inovacijama i agilnosti, učinkovitom upravljanju rizicima i prihvaćanju novih modela poslovanja koji se temelje na informacijsko-komunikacijskim i digitalnim tehnologijama. Fokus financijskih direktora sve se više mijenja prema strateškom odlučivanju i predviđanjima te fleksibilnom rješavanju problema u realnom vremenu podržano novim i inovativnim tehnologijama. S obzirom na to, mijenjaju se i potrebna znanja, vještine i sposobnosti koje financijski direktori moraju posjedovati. Donijeti odluku o financijskom direktoru godine podrazumijeva procijeniti više mogućih odrednica koje ima i u svojem svakodnevnom poslu pokazuje osoba koja nosi titulu najboljeg. Vjerujem da smo detaljnim sagledavanjem objektivnih činjenica, svih članova Stručnog žirija, u tome uspjeli – rekao je prof. dr. sc. Boris Tušek.

Komisiju za izbor najboljeg financijskog direktora Hrvatske činili su: prof. dr. sc. Boris Tušek, Ekonomski fakultet Zagreb, Dalibor Ćubela, Hrvatska udruga poslodavaca, Zagrebačka banka, Anita Lacmanović, direktorica, SAP d.o.o., Ante Samodol, ekonomist specijaliziran za financije, Libertas međunarodno sveučilište i Marina Tonžetić, partnerica u Odjelu revizije i savjetovanja, Deloitte.

12. travanj 2024 13:04