Hrvatska
StoryEditor

Sa Zagrebačke burze ‘odlazi‘ treća po veličini kompanija, vrijedna 14,5 milijardi kuna

10. Studeni 2020.
Dinko Lucić;foto Cropix

Uprava Privredne banke Zagreb (PBZ) odlučila je pokretnuti postupak povlačenja dionica te banke s uvrštenja na Zagrebačkoj burzi. O tome će odlučiti glavna skupština, a dioničari koji budu glasovali protiv takve odluke moći će od PBZ-a zatražiti da otkupi njihove dionice uz pravičnu naknadu, objavila je u ponedjeljak ta banka. Kako se navodi u objavi putem Zagrebačke  burze, Uprava PBZ-a je na održanoj sjednici, uz suglasnost Nadzornog odbora banke, donijela odluku o pokretanju postupka povlačenja dionica PBZ-a s uvrštenja na uređenom tržištu.

Nakon ispunjenja svih prethodnih zahtjeva u vezi sa sazivanjem glavne skupštine i odlukom o povlačenju dionica banke s uvrštenja na uređenom tržištu, sazvat će se glavna skupština koja bi trebala i odlučiti o povlačenju dionica s uvrštenja na uređenom tržištu, najavljuju iz PBZ-a. 

- U skladu sa zakonom, svi dioničari koji glasuju protiv takve odluke, mogu od Banke zatražiti da otkupi njihove dionice uz pravičnu naknadu - navodi se u objavi.

Pravičnom naknadom smatra se prosječna cijena dionica ostvarena na uređenom tržištu, izračunata kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu. Ako se dionicama trgovalo u manje od jedne trećine trgovinskih dana unutar zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu, pravična naknada utvrđuje se elaboratom o procjeni fer vrijednosti dionice, revidiranim od strane neovisnog ovlaštenog revizora, podsjećaju iz PBZ-a.

Prema podacima sa Zagrebačke burze, tržišna kapitalizacija PBZ-a iznosi 14,59 milijardi kuna. Što znači da je to treća po veličini izlistana kompanija na burzi. Podaci s kraja listopada pokazuju da je naveća izlistana kompanija Ina (28,4 milijarde kuna), slijedi Zagrebačka banka (15,98 milijardi kuna), pa PBZ te Hrvatski telekom s 13,89 milijardi kuna. 

PBZ je druga po veličini banka u Hrvatskoj, a u vlasništvu je talijanske bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, koja drži oko 97,5 posto dionica. Manjinski dioničari imaju oko 2,2 posto dionica, a među njima su neki obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, dok je 0,3 posto trezorskih dionica. 

Po podacima iz devetomjesečnog financijskog izvješća, PBZ je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario dobit nakon oporezivanja u iznosu od 578,9 milijuna kuna, što je 52,5 posto manje nego u istom razdoblju lani. Kao i kod drugih banaka, poslovanje PBZ-a bilo je pod snažnim negativnim utjecajem korona krize. Na razini PBZ grupe, u prvih devet mjeseci ostvarena je dobit nakon oporezivanja od 736,7 milijuna kuna, što je 43,7 posto manje nego lani.

25. travanj 2024 07:51