Hrvatska
StoryEditor

Privremeno zaustavljeno korištenje J&J cjepiva baš kad ono stiže u Hrvatsku

13. Travanj 2021.
Johnson & Johnson cjepivofoto Shutterstock

U ponedjeljak je cjepivo Johnson & Johnson počelo stizati u zemlje Europske unije, a do kraja tjedna bi trebalo stići i u Hrvatsku, potvrdili su to danas iz HALMED-a. Inače, Hrvatska je ovog cjepiva naručila u 900.000 doza, a treba dodati da je ovo cjepivo jedino koje se prima u samo jednoj dozi.

Europska agencija za lijekove trenutačno istražuje slučajeve tromboembolijskih događaja koji su prijavljeni uz ovo cjepivo i ono što se sada radi je utvrđivanje postoji li povezanost među njima i postoji li potreba za uvođenjem regulatornih mjera, kao što je primjerice ažuriranje upute o lijeku i drugih dokumenata, rekla je danas glasnogovornica HALMED-a.

No, nekoliko sati nakon ovih slavodobitnih objava, pojavila se vijest koju je objavio New York Times u kojoj piše da će Američke zdravstvene agencije danas pozvati na privremeno zaustavljanje cijepljenja ovim cjepivom, jer su cijepljeni razvili rijedak poremećaj koji uključuje krvne ugruške.

Svih šestero cijepljenih s nuspojavama su žene u dobi između 18 i 48 godina. Jedna je žena umrla, a druga je u teškom stanju hospitalizirana u Nebraski, objavio je New York Times.

U SAD-u  se do 12. travnja Johnsona&Johnson cjepivom cijepilo gotovo 7 milijuna ljudi, dok recimo Australija ne planira uvesti ovo cjepivo u svoj imunizacijski program jer, kako su njene vlasti objavile, ne planiraju naručivati cjepiva koja su povezana s pojavama krvnih ugrušaka kod pacijenata.

Prije par dana, ova američka farmaceutska tvrtka je objavila da upravo testiraju i cjepiva na adolescentima, a kako će se ta testiranja sada nastaviti još nije poznato.

Cjepivo koje se daje u jednom navratu prvo će biti testirano na malom broju 16-godišnjaka i 17-godišnjaka kao dio kliničkog ispitivanja koje se provodi od prošlog rujna, objavila je tvrtka. Nakon razmatranja početnih rezultata testiranje će se postupno širiti na veću skupinu mlađih adolescenata, počevši od 12. godine starosti, a iz tvrtke navode da u bliskoj budućnosti planiraju testiranje cjepiva i na trudnicama i djeci.

16. travanj 2024 02:03