Hrvatska
StoryEditor

Samo tri stranke izjasnile su se o reformama komorskog sustava

28. Lipanj 2020.
komorske reforme

Građanska inicijativa Psihološko proljeće od političkih stranka i koalicija zatražila je očitovanje o tome hoće li provesti nužne reforme hrvatskoga komorskog sustava u sljedećem mandatu Sabora i Vlade budu li dio zakonodavne i izvršne vlasti.

Pitala ih je obvezuju li se žurno donijeti zakon o komorama kojim će se na jedinstven i za sve komore obvezujući način regulirati osnivanje i financiranje komora, način obavljanja javnih ovlasti, demokratskog izbora dužnosnika itd., a drugi dio pitanja odnosi se na ukidanje obveznog članstva u komorama ili barem, uza zakonom propisane uvjete, slobodno osnivanje i konkurenciju više komora unutar jedne djelatnosti.

Odgovorile su samo tri političke opcije: koalicija Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus, Most nezavisnih lista te Domovinski pokret. Most se pozitivno očitovao na oba pitanja i obvezuje se pripremiti i predložiti zakone i zakonske izmjene te podržava Psihološko proljeće, na čijem je čelu Domagoj Švegar, u borbi za reformu hrvatskoga komorskog sustava. Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Fokusa suglasna je sa zahtjevima, u njoj ističu i da neki od njezinih članova već godinama zagovaraju ukidanje obveznog članstva i liberalizaciju cijeloga komorskog sustava, kao i Domovinski pokret, koji će poduprijeti navedene zahtjeve u Saboru.

24. travanj 2024 08:58