Hrvatska
StoryEditor

Samoborka: Po kapital na ZSE izdanjem obveznica vrijednih dva milijuna eura

19. Prosinac 2021.
Ovo je drugi put u dvije godine da Samoborka svježi kapital traži izdanjem obveznica. Cilj je okrenuti se prema tržištu kapitala, što će joj u budućnosti omogućiti pristup jeftinijem financiranju

Proizvođač građevinskog materijala Samoborka uskoro će početi trgovati obveznicama na Zagrebačkoj burzi nakon što mu je Hanfa odobrila jedinstveni prospekt u vezi s uvrštenjem dva milijuna obveznica nominalnog iznosa jedan euro za svaku. Koliko je to uskoro, u Samoborki, koja je u većinskom vlasništvu Želimira Kodrića, kažu da je riječ o nekoliko dana, a prema Hanfinu rješenju obveznice u cijelosti dospijevaju 2. kolovoza 2026. godine.

Inače, napominju, već nekoliko mjeseci obveznice su 'uvrštene u sustav prijeboja i namire SKDD-a i njima se trguje na OTC tržištu', a sad je na red došla i Zagrebačka burza.

– Ove smo godine napravili još jedno manje izdanje s ciljem refinanciranja postojećih obveza. Izdavanje obveznica omogućilo nam je da presložimo izvore Grupe i u konačnici smanjimo financijski dug. Osim restrukturiranja pasive, izdanjima smo tako u dva navrata testirali domaće tržište kapitala, a dugoročni je cilj uspostaviti visok standard mehanizama korporativnog upravljanja i povećati transparentnost poslovanja, za što vjerujemo da će nam u budućnosti omogućiti pristup jeftinijem financiranju – poručuju iz Samoborke.

To je drugi put u dvije godine da je Samoborka uvrstila obveznice na burzu. Prve obveznice u iznosu od 6,8 milijuna eura izdala je još potkraj 2019., a na Zagrebačku burzu uvrštene su u siječnju prošle godine.

– Naša su dosadašnja iskustva pozitivna i očekujemo da će u razdoblju koje slijedi okrenutost prema tržištu kapitala i višoj razini korporativnog upravljanja u poslovanju omogućiti našoj grupaciji pristup jeftinijim izvorima kapitala – nadaju se u Samoborki.

Inače, Grupa Samoborka lani je ostvarila prihod od 240 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci ove godine pak iznosio je 124 milijuna kuna, što je za 16 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. 

23. travanj 2024 00:42