Hrvatska
StoryEditor

Sektor private equity fondova nije ugrožen, optimizam raste

15. Rujan 2021.
Private equity fondovi

Najnovije Deloitteovo ispitivanje 'Očekivanja i povjerenje private equity fondova' je otkrilo da predmetni sektor nisu ugrozili događaji u proteklih 18 mjeseci te je povjerenje i dalje snažno raslo, dosegnuvši vrijednost 149, navodi se u priopćenju. Skoro trećina (30 posto) ispitanika tvrdi kako im se pipeline novih transakcija povećao zbog sve veće sigurnosti i povjerenja na tržištu, što upućuje na optimistična gospodarska očekivanja: 70 posto ispitanika očekuje poboljšanje ekonomske situacije, a nitko od njih ne očekuje pogoršanje.

Takav optimizam nije zabilježen od 2007. godine. Manje od petine (19 posto) ispitanika smatra da su se planovi rasta usporili u proteklih 18 mjeseci, dok 43 posto ispitanika poduzima transakcije spajanja i preuzimanja s postojećim (17 posto) ili novim (26 posto) targetima.

- Pozitivno raspoloženje nas ohrabruje i ne iznenađuje - izjavio je Ante Salopek, menadžer u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja.

- Private equity fondovi prisutni u regiji izgradili su otpornost i stekli iskustvo na temelju kojeg mogu podržati upravljačke timove kompanija. Mogućnosti financiranja i dalje su mnogobrojne, kamatne stope niske, a poluge rasta kao što su spajanje i preuzimanje dokazano su dobra strategija za ubrzavanje rasta u društvima podržanim od strane private equity fondova - dodao je Salopek.

Cijene su visoke, što utječe na želju za transakcijama: 41 posto ispitanika, odnosno 4 puta više ispitanika nego zimus, smatra da je danas skuplje preuzeti poduzeće nego što je to bio slučaj prije 6 mjeseci. Vjerojatno se slijedom toga razmjer ispitanika koji namjerava prodati više nego što će kupiti u nadolazećim mjesecima utrostručio, sa 6 posto ispitanika zimus na 19 posto ispitanika danas. Istodobno, postotak ispitanika koji namjerava više kupovati je pao sa 72 posto na 57 posto.

- U regiji sada postoje iskusni igrači koji stvaraju znatnu vrijednost za poduzeća koja podupiru. Visoke valuacije te neočekivani događaji u posljednjih godinu i pol čine prodaju privlačnom unatoč atraktivnim novim prilikama za kupnju na tržištu - rekao je Salopek.

14. travanj 2024 16:00