Hrvatska
StoryEditor

Semafor poslovnog ciklusa: maloprodaja usporava, turizam, izvoz i uvoz također, rastu plaće

23. Siječanj 2020.
semafor autifoto Getty Images/istockphoto

Obujam industrijske proizvodnje temeljen na podacima za studeni 2019. blago je pao za 0,4 posto godišnje prema kalendarski prilagođenim podacima uslijed pada u proizvodnji kapitalnih i intermedijarnih proizvoda. Smanjio se i izvoz i uvoz roba, koji se nalaze u fazi recesije na Semaforu poslovnog ciklusa. S druge strane, nastavio se rast u maloprodaji, građevinarstvu i turizmu, dok rast plaća ubrzava, toji u najnovijoj analiti MacroHuba, istraživačkog centra u okviru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Promet u trgovini na malo porastao je 2,5 posto u studenom prema kalendarski prilagođenim podacima, dok je prosječna stopa rasta u prethodnih 12 mjeseci iznosila 4,1 posto. Sektor maloprodaje nalazi se u fazi usporavanja

Broj noćenja turista porastao je 2,3 posto u studenom prema sezonski prilagođenim podacima, sporije nego u listopadu (+6,6 posto). Prosječna stopa rasta u prethodnih 12 mjeseci iznosi 3,5 posto. Uslijed pada broja noćenja turista siječnju, ožujku, svibnju te srpnju turizam se nalazi u fazi recesije. 

Desezonirani izvoz roba pao je 2,2 posto, nakon snažnog rasta u rujnu (+9,6 posto). Prosječna stopa rasta u prethodnih 12 mjeseci iznosi 5,6 posto, a uslijed niskih prosječnih stopa rasta prošle godine te pada u kolovozu i listopadu, izvoz roba nalazi se u fazi recesije. Istovremeno, uvoz roba također je pao za 2,7 posto na godišnjoj razini prema desezoniranim podacima, nakon rasta u rujnu (+4,5 posto). Prosječna stopa rasta u prethodnih 12 mjeseci iznosila je 8 posto. Uvoz roba se od kolovoza 2019. nalazi u fazi recesije.

Rast bruto plaća na godišnjoj razini iznosio je 4,2 posto u studenom, 1,1 postotni bod više u odnosu na listopad (+3,1 posto) te brže od prosjeka prethodnih 12 mjeseci (2,7 posto). Rekordno niska nezaposlenost te daljnji rast zaposlenosti pozitivno utječu na rast plaća, koje su se od lipnja 2019. nalaze u fazi ekspanzije.

Cijelu analizu možete vidjeti OVDJE.

20. travanj 2024 06:49