18. srpanj 2020.

ŠESTAN-BUSCH Razvija specijalne maske koje štite od koronavirusa

Goran Basarac    foto Ratko Mavar

Šestan-Busch, svjetski poznat proizvođač protubalističkih zaštitnih kaciga iz Preloga, početkom godine ugovorio je novi posao proizvodnje 30.000 kaciga za češku vojsku. No, osim obrambenog sektora u posljednje tri godine počela je orijentacija prema tržištu civilne zaštite.

– Upravo dovršavamo projekt multifunkcionalne zaštitne kacige za civilnu zaštitu RH koji je sufinanciran sredstvima ESI fondova. No, ono što bi sve građane moglo zanimati jest projekt izrade maske koja štiti od koronavirusa – rekao je Goran Basarac, izvršni direktor za strateški razvoj i provedbu projekata Šestan-Busha.

Prema njegovim riječima, pandemija je ubrzala projekt izrade zaštitnih maski koji u rujnu planiraju prezentirati civilnoj zaštiti. Riječ je o maski koja bi štitila od koronavirusa kao i od svih ostalih bioloških ugroza.

– Takva maska zasad ne postoji pa se ljudi pokušavaju zaštititi jednokratnim kirurškim maskama ili onima platnenima, što ne pruža primjerenu zaštitu. Naša maska bit će odgovarajuća zaštita građanima od koronavirusa, a na tržištu bi se mogla naći do kraja godine – ekskluzivno za Lider izjavio je Basarac.