Hrvatska
StoryEditor

Shift Money konferencija okupila poznata lica iz svijeta financija i tehnologije  

22. Studeni 2019.
Shift Money konferencija
Drugo izdanje FinTech konferencije Shift Money održana je  18. i 19. studenog 2019. godine u zagrebačkoj Laubi., a okupila je FinTech profesionalce.

Piše: FIMA Plus

U ponedjeljak i utorak, 18. i 19. studenog 2019. godine, održala se druga Shift Money konferencija.

Na njoj se moglo posjetiti izložbeni prostor sa štandovima fintech poduzeća, pratiti Shift Money Startup Challenge - natjecanje startupova koji su imati priliku predstaviti se mentorima i investitorima iz najpoznatijih fondova kao što su Techstars, 500startups, Plug and Play i Softbank, koji im mogu izaću u susret pri realiziranju ideja.

Startup natjecanje predstavlja samo dio onoga što je posjetitelje i sve okupljene dočekalo na Shift Money konferenciji. U njezinom fokusu bila su predavanja i paneli o budućnosti novca, odnosno raznim FinTech projektima koji kreiraju budućnost financijske industrije.

Osim toga, održano je i niz predavanja s predavačima poput CEO-a Kabbagea – FinTech startupa vrijednog 1,2 milijarde dolara, Mariane Gospodinove iz Binance Europe, Alastaira Thompsona iz Transwerwisea, Meg Nakamura iz Apto Paymentsa, Cyrila Mathewa iz Coinbasea, Elene Lavezzi iz Revoluta i drugih.

image
Shift Money konferencija
foto

Konferencija je obuhvatila i temu kriptovaluta, a jedan od sadržaja te tematike bio je razgovor koji su vodili fintech novinarka Camille Russo i Teck Chia, šef developerske platforme Binance X. Ona je u vlasništvu vodeće svjetske kriptomjenjačnice Binance, koja dnevno ostvaruje promet u visini dvije milijarde dolara. Kao što se moglo čuti iz njihova razgovora, dugoročni je cilj platforme razviti developerski ekosustav i doprinijeti prihvaćanju kriptovaluta.

FinTech konferencija Shift Money zatvorena je u utorak proglašenjem pobjednika Shift Money Startup Challengea

Pobjedu StartUp Challengaodnio je blockchain startup AMPnet.Riječ je o platformi koja energetskim zajednicama omogućuje crowdfunding, odnosno prikupljanje sredstava za ulaganje u obnovljive izvore energije, kupovinu i prodaju električne energije te prodaju električne energije na veleprodajnom tržištu.

Drugo mjesto osvojio je Pynk – servis koji pojedinačnim investitorima daje savjete o ulaganju koristeći kombinirano mišljenje financijskih stručnjaka, mišljenja članova svoje zajednice i zaključke umjetne inteligencije koja procjenjuje kome vjerovati.

Treće mjesto osvojio je sync, 'budućnost bankarstva u jednoj aplikaciji', a korisniku olakšava da sve svoje račune vodi u samo jednoj aplikaciji.

Konferenciju su obilježila i dva panela. Panel o društvu bez gotovine vodio je Nikola Pavešić iz Nikkeija, a u njemu su sudjelovali Luka Tomasković iz Zagrebačke banke, Dejan Donev iz Keksa, Elena Lavezzi iz Revoluta i Daniel Lenardić iz KPMG-a.

Predstavnik HNB-a iz publike je prokomentirao kako se u Hrvatskoj 88 posto transakcija provodi u gotovini, a na tu temu nadovezali su se i sudionici panela. Složili su se kako postoje razlike između većih gradova u kojima je bezgotovinsko plaćanje prihvaćenije i malih mjesta u kojima je ono manje popularno i među ljudima, ali i prodajnim mjestima. Iako je iz podataka jasno da je gotovina i dalje broj jedan, vidljiv je i postepeni napredak. Danas je primjerice normalno sitne iznose u trgovini platiti bezgotovinski, dok još prije nekoliko godina to nije bio slučaj.

- Teško je educirati starije da ne koriste cash. Sretni smo kada koriste bankomate za podizanje gotovine umjesto da idu u banke, rekao je Tomašković i dodao kako je takvo stanje trenutna realnost.

Donev je komentirao kako je za prihvaćanje tehnologija jako važno dobro korisničko iskustvo i na primjeru mobilne aplikacije Keks rekao kako je jednostavnost sučelja zaslužna da ljudi prihvate opcije poput podjele troškova koje su i ranije postojale, ali nisu bile tako lake za korištenje. Lavezzi se pohvalila rastom korisnika Revoluta u Hrvatskoj - od svibnja do studenog broj korisnika porastao je s 20 na 70 tisuća.

U pauzama između predavanja i panela posjetitelji su mogli  posjetiti štandove na kojima su se predstavljale, između ostalog, i usluge plaćanja kriptovalutama. Nakon konferencije za sudionike je bio organiziran party koji je bio dobra prilika za networking sudionika.

18. travanj 2024 23:22