Hrvatska
StoryEditor

Silversmith Capital Partners investirao 60 milijuna dolara u Microblink

16. Prosinac 2020.
Microblink - Izet i Jurica

Microblink, svjetski lider u području računalnog vida temeljenog na umjetnoj inteligenciji, danas je objavio da je Silversmith Capital Partners u njega investirao 60 milijuna američkih dolara (manjinski udio). Partnerstvo sa Silversmithom osigurat će Microblinku još brži napredak u ključnim područjima: razvoju tehnologije i novih proizvoda, proširenju tima i izlazu na nova tržišta.

U pozadini brojnih svjetskih mobilnih i web aplikacija nalazi se vrhunska Microblinkova tehnologija koja koristi kameru mobilnog telefona kako bi zamjenila ručni unos podataka. Najpoznatije primjene su plaćanje računa slikanjem uplatnice mobitela te identifikacija korisnika na daljinu skeniranjem osobnih identifikacijskih dokumenta. 

- Od osnivanja, prije sedam godina, ovo je prvi put da je u Microblink ušao vanjski kapital. Strateškim, dugoročnim pristupom, uspjeli smo samostalno, uz reinvestiranje dobiti razviti tvrtku koja je postala globalni tehnološki lider u svom segmentu. Ovo je bila vrlo uspješna prva faza u razvoju tvrtke, a dalje su ambicije još i veće - naglasio je suosnivač Microblinka, Damir Sabol.  

U posljednjih nekoliko godina, Microblink je ostvario snažan rast.

- Unatoč globalnoj krizi, koju je prouzročila pandemija, mi smo i u odnosu na prošlu godinu zabilježili čak 36 posto rasta prihoda od prodaje. Ovakav razvoj pratio je i rast tima, koji se u posljednje tri godine povećao tri puta i u ovom trenutku prelazi 100 stalno zaposlenih u Hrvatskoj - naveo je Izet Ždralović, suosnivač i član uprave Microblinka.

- Uvjereni smo kako će investicija otvoriti prostor za razvoj novih inovativnih proizvoda, kao i za iskorak u do sad neistražena područja primjene umjetne inteligencije - naveo je Jurica Cerovec, suosnivač i član uprave Microblinka.

Dodatno, tijekom ovog investicijskog procesa Microblink se spojio s dugogodišnjim partnerima, američkom tvrtkom BlinkReceipt. U kontekstu spajanja, Damir Sabol postaje član Upravnog odbora zajedno sa Sri Raom, partnerom iz Silversmitha te Darrenom Bassmanom suosnivačem BlinkReceipta, koji ujedno postaje glavni izvršni direktor (CEO) Microblinka.

Suradnja s BlinkReceiptom je krenula prije 6 godina kad su krenuli sa skeniranjem računa iz trgovina, a u pozadini koristili Microblinkovu tehnologiju. Postigli su iznimne komercijalne rezultate na američkom tržištu pa je spajanje tvrtki najbolji put koji otključava veći potencijal. Darren je osnivač BlinkReceipta i iznimno je uspješan u vođenju razvoja digitalnih produkata za velike poslovne korisnike i njihovom komercijalizacijom na globalnom tržištu. 

- Izrazito smo ponosni što smo vodeće proizvode u pojedinim industrijama razvili fokusirajući se na potrebe naših klijenata - istaknuo je Darren Bassman, novi CEO Microblinka, i dodao da vjeruju da su u Silversmithu pronašli partnera koji će pomoći ostvariiti svoje buduće ciljeve.

- Silversmith Capital Partners je growth equity tvrtka iz Bostona, a u fokusu su nam ulaganja u rastuće tehnološke i softverske tvrtke - pojasnio je Sri Rao, Partner u Silversmithu.

- Microblinkova usmjerenost na klijente u razvoju proizvoda predstavlja odličan temelj za još brže skaliranje i oduševljeni smo što ih možemo podržati u novoj fazi razvoja - dodao je.

Iz Microblinka poručuju da nastavljaju rasti i povećavati globalni utjecaj zadržavajući pristup da su Microblink ljudi koji kreiraju tehnologiju na svjetskoj razini i pritom se dobro zabavljaju i uče.

19. travanj 2024 18:39