Hrvatska
StoryEditor

Školnik: Merkury Market je respektabilan strateški partner koji će osnažiti Emmezetu

22. Rujan 2021.
Slobodan Školnik

Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete, službeno je potvrdio Liderovu ekskluzivnu vijest o prodaji tog maloprodajnog lanca namještajem i bijelom tehnikom poljskom Merkury Marketu.

– Radi se o respektabilnom strateškom partneru iz srodnog biznisa s velikom mrežom trgovina, iskustvom i znanjem, koji će osnažiti Emmezetu i tržište te kupcima donijeti veću vrijednost – izjavio je Školnik koji ostaje na čelnoj funkciji Emmezete.

Školnik nije želio komentirati vrijednost transakcije no iz neslužbenih smo izvora saznali da se radi o jednoj od najvrjednijih na M&A tržištu, u iznosu od preko 120 milijuna eura. Poljski lanac 'uradi sam' trgovina ima preko 60 trgovina u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj i čini se da se radi o vrlo ozbiljnom strateškom preuzimatelju.

Nekretnine Emmezete Merkury je navodno kupio od fonda LCN Capital Partners koji je relativno nedavno akvirirao portfelj Emmezete, a koji uključuje pet velikih trgovina namještajem, veličine od oko 75.000 m² za 33 milijuna eura od tvrtke Hemisphere International Properties. Biznis je kupljen od francuske Conforame, dosadašnjeg vlasnika Emmezete i drugog najvećeg maloprodajnog lanca trgovina namještaja i artikala za uređenje doma u Europi. Uz to, Conforama je francuska podružnica južnoafričkog trgovca Steinhoffa  koji je još prije dvije krenuo u financijsko restrukturiranje.

Mercury Market jedno je od najdinamičnije rastućih trgovačkih i prodajnih tvrtki u građevinskoj industriji JI Europe, prije šest godina tvrtka je preuzela 18 od ukupno 24 trgovina Baumaxa u Češkoj, što je bila druga po vrijednosti transakcija nakon prodaje Baumaxovih trgovina u Austriji.

Emmezeta je drugi po veličini najveći trgovački lanac namještajem i prvi u prodaji bijele tehnike u Hrvatskoj, s prodajnim centrima u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Puli, Dubrovniku i Zadru, te webshopom koji dostavlja na području čitave Hrvatske.

Rekordna godina u poslovanju Emmezete, odnosno tvrtke Fliba kako se službeno vodi u Sudskom registru, bila je 2019, kada je ostvareno preko milijardu kuna prihoda, a lanjski 'pandemijski' su iznosili oko 860 milijuna kuna. Tvrtka zapošljava oko 670 radnika i ima temeljni kapital u iznosu od 170 milijuna kuna.

25. travanj 2024 07:02