Hrvatska
StoryEditor

Škorić: Ovo je prvi puta da HNB jasno zauzima stav da su kriptovalute jedan od najopasnijih oblika prevara

12. Srpanj 2021.
Nikola Škorićfoto Ratko Mavar

HNB je prošloga tjedna poslao dramatično priopćenje u kojemu upozoravaju na 'rizike koji nastaju za korisnike prilikom korištenja novih i inovativnih tehnoloških rješenja, prvenstveno kriptoimovine, kojima se mijenjaju ili oponašaju postojeći financijski proizvodi i usluge'.

HNB u svom priopćenju piše kako se ulaganjem u kriptoimovinu riskira gubitak dijela ili cjelokupnog iznosa uloženog u kripto s obzirom na to da takva imovina nema pokriće odnosno podršku ili jamstvo središnje banke, kao ni bilo kojega javnog tijela.

HNB nastavlja u istom tonu, vjerujući da investitori u kriptovalute i kriptoimovinu toga nisu svjesni iako to nije točno. Upravo zbog toga što takva imovina nema centralnog izdavatelja i držatelja glavne knjige, kao što to imaju fait valute, kripto imovina je i postala popularna.

Na priopćenje HNB-a reagirala je i Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK) iz koje su poručili kako su oni dužni, zbog sve češćih upozorenja iz HNB-a o rizicima ulaganja u kripto, upozoriti građane, tj. informirati ih o opasnostima ulaganja u tradicionalne financijske proizvode.

Na pitanje zašto se HNB baš sada oglasio s ovakvim upozorenjem, Nikola Škorić, osnivač i direktor Electrocoina, kaže kako je to trenutačno nejasno.

- Sigurno se nisu oglasili zbog povećanog interesa javnosti s obzirom na to da pojačano razdoblje aktivnosti traje već više od pola godine, štoviše, zadnjih mjeseci ta aktivnost lagano i jenjava. Također, u posljednje vrijeme nije se dogodilo ništa posebno ili spektakularno, pa mogu zaključiti da ih na ovo nije potaknuo niti jedan javni događaj, već se vjerojatno dogodilo nešto iza kulisa – kaže Škorić.

HNB se inače svakih par godina očituje o kriptu, što je do sada bio uobičajeno, ali ovoga puta se nije radilo o klasičnom očitovanju već o upozorenju. Škorić kaže kako je u zadnjih pet godina HNB posalo deset takvih upozorenja. Od tih deset, tri su se bavila prevarama sa zamjenom novčanica, tri su se ticala prevara s lažnim kreditima, tri su se bavila lažnim predstavljanjima HNB-a i jedna je ova koja se tiče kriptovaluta. To znači da je HBN do sada izdavao takva upozorenja samo kad se radilo o prevarama najvišeg ranga.

- Ovo je prvi puta da HNB jasno zauzima stav da su kriptovalute jedno od najopasnijih oblika prevara koji zaslužuje upozorenje HNB-a – kaže Škorić.

Što stoji iza takvog stava teško je znati, a još je nejasnije prema kojim argumentima HNB kategorizira kriptoimovinu kao takvo veliku prijetnju, smatra Škorić.

Dodaje kako je Udruga za blockchain i kriptovalute (UBIK) do sada imala konkretan odnos s HNB-om te da ne vidi razloga zašto bi se HNB trebao bojati kriptoimovine.

- Ipak, sada kada vidim da je kriptoimovina karakterizirana kao prevara u rangu s izdavanjem lažnih novčanica, moguće da ih je strah, premda ne razumijem zašto – zaključuje Škorić.

Milan Horvat, direktor Fima Plusa kaže kako se ovakvim potezima kupuje vrijeme.

- Sve ovo dio procesa digitalne transformacije financijske industrije gdje su ovakvi potezi uobičajeni i njima se kupuje vrijeme prilagodbe postojećoj infrastrukturi financijske industrije prije konačne regulacije koja je nužna za masovnu adopciju kriptovaluta i poslovnih modela baziranih na njima u sklopu digitalizacije kako financija tako i gospodarstva u cijelosti.

16. travanj 2024 08:55