Hrvatska
StoryEditor

Slavonija Županja Konzultant ključan za predstečaj

06. Prosinac 2020.
Ivan Fabijančić

Otvoren je predstečajni postupak za Slavoniju Županju zbog blokade računa od 7,8 milijuna kuna. Tvrtka je u većinskom vlasništvu Sladorane čiji je vlasnik Viro tvornica šećera pod kontrolom Marinka Zadre. U predstečaj ju je povukao Viro (koji je već u predstečaju zbog 340 milijuna kuna) jer je Erste banka aktivirala zadužnice za kreditno jamstvo.

Vjerovnicima koji u predstečaju potražuju 186 milijuna kuna predlaže se da potraživanja pretvore u temeljni kapital, dakle vlasnički udjel. U suprotnom predlaže se otpis od čak 90 posto potraživanja.

Erste banka s 51 milijun kuna potraživanja nije najveća vjerovnica. Više potražuje KF Partners – čak 83 milijuna kuna – iako nikad nije imao prihod veći od 200 tisuća kuna! Ta konzultantska tvrtka u većinskom vlasništvu Ivana Fabijančića mogla bi biti presudna u izglasavanju nagodbe jer zajedno s potraživanjima Zadrova Vira (oko 50 milijuna kuna) predstavlja 71,5 posto vjerovnika.

Fabijančić je bio član Uprave Croatia osiguranja do Adrisova preuzimanja 2014. Prođe li ta predstečajna varijanta, Erste banka svoje će potraživanje naplatiti s 20-ak posto vlasničkog udjela. KF Partners imao bi oko 33 posto, a Zadro više od 40 posto. 

24. travanj 2024 20:35