Hrvatska
StoryEditor

Slovenija uvela Ministarstvo digitalne transformacije, ne čini se da će i Hrvatska

05. Kolovoz 2021.
Digitalna transformacija

Digitalni svijet postao je dio svake sfere života. Digitalna transformacija stoga je danas neophodna i događa se htjeli mi to ili ne. Upravo zato većina država, baš kao i Europska unija, potiče proces digitalne transformacije koji se najčešće odvija kroz djelovanje ministarstava, raznih državnih tijela ili uz pomoć agencija.

Tako je u Hrvatskoj je 2016. godine osnovan Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva čije su aktivnosti usmjerene na digitalizaciju, digitalnu transformaciju i razvoj digitalnog društva.

Elektroničke usluge

To je državno tijelo u sastavu Vlade Republike Hrvatske koje se bavi poslovima za razvoj državne informacijske infrastrukture, potiče izgradnju umrežene infrastrukture, koordinira elektroničke sustave obrazovanja i poslovanja, sudjeluje u donošenju zakona vezanih uz informacijsku tehnologiju te po tom pitanjima savjetuje Vladu RH.

Kako ističu iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, trenutno rade na digitalizaciji koja bi donijela sve ono što očekuju sve grupe građana, ali i poduzetnici.

– Kontinuirano se nadograđuju postojeće usluge, razvijaju nove na moderniji i ujednačeniji način, međusobno povezuju sustavi, projekti, baze i registri stvarajući bolje i kvalitetnije elektroničke usluge za sve građane i poduzetnike – poručuju iz Ureda te objašnjavaju i da je u programu Vlade RH jedan od prioriteta digitalizacija javne uprave i povećanje broja korisnika elektroničkih usluga do 2024. godine.

Svejedno, iako postoji tijelo koje se u Hrvatskoj bavi digitalnom transformacijom, iz Vlade RH nisu odgovorili planira li se možda uvesti ministarstvo koje bi se bavilo tim pitanjima umjesto navedenog državnog tijela, s obzirom na to da su to napravile neke druge države.

Ministarstvo digitalne transformacije

Naime, u Sloveniji su prije nešto više od tjedan dana, na 87. redovitoj sjednici Vlade, donijeli Pravilnik o osnivanju i nadležnostima Ureda Vlade Republike Slovenije za digitalnu transformaciju. Time su imenovali Marka Borisa Andrijaniča, diplomiranog pravnika koji je radio za Uber, prvim ministrom digitalne transformacije koji će koordinirati aktivnosti digitalne transformacije u cijeloj Vladi.

– Znamo što moramo učiniti, sada moramo zasukati rukave – tom je prilikom rekao Andrijanič koji se obvezao raditi na tome da digitalizacija postane nacionalni prioritet i projekt koji ujedinjuje slovensko društvo i politiku.

Za takav potez odlučili su se, prije svega, zbog dobivanja poticaja za digitalni napredak, ali i zbog toga što smatraju da Slovenija nije bila dovoljna brza u procesu digitalizacije.

Digitalna Europa

Također, i u Ukrajini je uvedeno Ministarstvo digitalnih transformacija koje pokriva područje e-usluga, digitalnu transformaciju industrija, e-demokraciju, digitalno obrazovanje, digitalni razvoj regija, digitalnu ekonomiju, razvoj IT poslovanja te kibernetičku sigurnost. Osim njih, slična ministarstva imaju i Njemačka, Austrija i Poljska, dok države poput Portugala i Švedske modernizaciju i digitalizaciju provode kroz tijela i agencije koje surađuju s nekim od njihovih već postojećih ministarstava.

Inače, iz Europske komisije digitalnu transformaciju definiraju kao 'proces koji počinje od trenutka kada organizacija krene razmišljati o uvođenju digitalnih tehnologija u svim područjima poslovanja i traje do trenutka njihove potpune integracije', a smatraju je izuzetno bitnom jer ona nosi rast poslovanja i društva u Europi. Zato su i pokrenuli program Digitalna Europa kojem je cilj osigurati financije koje su potrebne za izgradnju digitalnog kapaciteta.

24. travanj 2024 07:32