Hrvatska
StoryEditor

Slovenski Cimos otpušta 200 radnika i nudi im posao u Hrvatskoj

07. Listopad 2020.

Već je godinama neizvjesna sudbina radnika i pogona podružnice slovenske tvrtke Cimos, specijalizirane za proizvodnju autodijelova, pa se pomalo čini bizarnim da je vlasnik te kompanije, talijanski fond TCH, odlučio otpustiti 200 radnika u Sloveniji, a nekolicini zaštićenih radnika ponudili su posao - u Hrvatskoj.

Slovenski Cimos je još prošli mjesec najavio otpuštanje 200 zaposlenika - oko 150 u Mariboru, gdje namjeravaju u potpunosti zatvoriti pogon, i 50 u mjestu Senožeče. No, sindikati su se pobunili ističući kako ne mogu svi radnicima biti uručeni otkazi 'jer ima zaštićenih radnika koji ne mogu dobiti otkaz'. No, Uprava je i tome doskočila, a prema pisanju slovenskih medija, zaštićenim radnicima nudi se da iz Maribora otiđu raditi u pogone u istarkom Roču ili Buzetu. 

Inače, slovenski zakonski propisi predviđaju da poslodavac može radnike premjestiti na radno mjesto koje je fizički od postojećeg udaljeno najviše tri sata vožnje i do kojeg mora biti organiziran javni prijevoz, a kako je Slovenija mala i uložila je dosta u cestovnu infrastrukturu, nije isključeno da će taj argument ići na korist zaposlenicima Cimosa.

26. travanj 2024 05:43