Hrvatska
StoryEditor

Snaga jedinica lokalne samouprave - milijuni kuna darovani za spas gospodarstva

25. Studeni 2020.
JLRS 791

Jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave ili, kraće, JLRS-ovi, sudeći prema nasumičnom istraživanju poslovne klime u njima, rado bi sada vratile svojima (i građanima i poduzetnicima) barem dio onoga što svake godine uberu u svoje blagajne iz njihovih džepova. Odriču se zato komunalnih naknada, subvencioniraju kamate na kredite, dijele nepovratna sredstva, ukidaju se čak i porezi kako bi svojim poduzetnicima omogućile nastavak poslovanja. U Liderovu posebnom prilogu o JLRS-ovima nametnuo se tako zaključak da su milijuni kuna darovani za spas gospodarstva.

Darežljivost gradova i županija početkom ove godine od propasti je spasila mnoge poduzetnike diljem Hrvatske. Lokalna i regionalna samouprava posegnule su u svoje riznice i podijelile milijune kuna kako bi poduzetnici tijekom pandemije koronavirusa mogli isplatiti plaće zaposlenicima, nastaviti poslovati, otplaćivati kredite… Iako su i prije ove zdravstvene apokalipse gradovi i županije podupirali razvoj poduzetništva gradnjom poslovnih i poduzetničkih zona, inkubatora poduzetništva, sufinanciranjem kamata na kredite, poticanjem razvoja turizma, poljoprivrede i ruralnih dijelova, ovoga puta poduzetnici, oni koji inače pune proračun lokalne i regionalne samouprave, dobili su – nepovratna sredstva. Piše Kata Pranić.

Premda je ulaganja manje od početka koronakrize, ni privatni ni javni ulagači ne sjede prekriženih ruku. Već nasumični pregled po općinama, gradovima i županijama pokazuje da je stanje na terenu – dinamično. Nasumce odabravši nekoliko njih, malo smo se raspitali kod lokalnih vlasti kako napreduju investicije i čini se napreduju unatoč svemu. O tome kako se odvažni investitori suprotstavljaju sezonalnosti piše Edis Felić.

U prilogu još pročitajte o digitalizaciji u JLRS-ovima, što se događa u Kutini, što je Start i još mnogo toga.

19. travanj 2024 07:05