Hrvatska
StoryEditor

Splitski Radio Kampus napokon dobio radijsku frekvenciju

25. Rujan 2021.
Matea Zanić
Radio splitskog sveučilišta nakon četiri godine internetskog etera dobiva radijsku frekvenciju. Glavna urednica i studentica splitskog Ekonomskog fakulteta Matea Zanić najavljuje početak javljanja uživo

Pokrenut prije sedam godina, ove jeseni projekt Radija Kampus splitske udruge 'Studenti za studente' nakon četiri godine internetskog emitiranja dobiva pravu radijsku frekvenciju. Riječ je o projektu kojemu je cilj bio potaknuti Sveučilište u Splitu na otvaranje studija novinarstva, na čemu je ono ove godine naposljetku počelo raditi.

Kako kaže Matea Zanić, glavna urednica i studentica diplomskog studija Informacijskog menadžmenta na splitskom Ekonomskom fakultetu, s idejom za pokretanjem frekvencije javili su se rektoru Draganu Ljutiću, koji je s oduševljenjem prihvatio njihov prijedlog.

– Bili smo, usudim se reći, mala škola novinarstva i ponosno mogu istaknuti da mnogi naši bivši i sadašnji članovi rade u lokalnim medijima, pa čak i nacionalnim – kaže Matea za Radio Kampus čiji sadržaj priprema tridesetak studenata sa svih smjerova i sastavnica splitskog sveučilišta, a ondje je i nekoliko mladih entuzijasta.

– Zanimljivo je kako mnogi naši članovi dolaze sa Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Ekonomskog fakulteta, Pomorskog fakulteta, Filozofskog fakulteta – govori Matea, no svi se oni zajedno autentičnim sadržajem Radija Kampus nastoje istaknuti i međusobno funkcioniraju kao mala obitelj.

– Pokušavamo tu energiju prenijeti i u eter, svojim slušateljima biti rame za plakanje, motivator i najbolji prijatelj. Svojim sadržajem željeli smo biti drugačiji, istaknuti se od mase i biti kutak za sve studente i mlade. Informirati ih o pravima i obavezama, ali i zabaviti ih. Nikad nismo željeli postati mainstream radio te u našem eteru pružamo šansu mnogim mladim nadama glazbene scene – objašnjava Matea koja se radijskoj ekipi pridružila prije dvije godine kad je bilo samo nekoliko emisija, no sad ih čekaju javljanja uživo i stalno emitiranje programa.

Malena redakcija

Novac za radijsku opremu dobili su na natječajima Sveučilišta u Splitu, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije – i upravo njima mogu zahvaliti što su dobili frekvenciju.

– Radijska oprema izrazito je skupa, krenuvši od miksete pa do radijskog odašiljača koji nam je sada potreban. Nadamo se da će naš rad biti prepoznat i šire te da ćemo ostvariti određen broj suradnji, kao i sponzorstva i donacija. Trenutno smo u potrazi za većim prostorom prije početka emitiranja da imamo našu malenu 'redakciju' – naglašava Matea.

U interesu im je i ostvariti suradnju s budućim studijem novinarstva gdje bi studenti novinarstva dolazili na Radio Kampus na stručnu praksu.

16. travanj 2024 02:24