Hrvatska
StoryEditor

Sporazum o suradnji omogućuje osnivanje poslovnih subjekata na daljinu

06. Prosinac 2019.
Potpisivanje Sporazuma o suradnji između Njemačke Savezne notarske komore i Hrvatske javnobilježničke komore
Potpisivanjem Sporazuma o suradnji između njemačke Savezne notarske komore i Hrvatske javnobilježničke komore pokrenuti su procesi zajedničkog djelovanja iz kojeg valja izdvojiti pokretanje projekta kojim će domaći Javni bilježnici steći zanje u primjeni računalne aplikacije njemačke Savezne notarske komore koja slovi za jednu od najnaprednijih na svijetu.

Potpisivanjem Sporazuma o suradnji između njemačke Savezne notarske komore i Hrvatske javnobilježničke komore pokrenuti su procesi zajedničkog djelovanja iz kojeg valja izdvojiti pokretanje projekta kojim će domaći Javni bilježnici steći zanje u primjeni računalne aplikacije njemačke Savezne notarske komore koja slovi za jednu od najnaprednijih na svijetu.

U prostorima Hrvatske javnobilježničke Komore u  Zagrebu svečano potpisan Sporazum o suradnji između njemačke Savezne notarske komore i Hrvatske javnobilježničke komore.

Ugovora su potpisali predsjednik njemačke Savezne notarske komora dr. Jens Bormann, te predsjednica HJK Zvijezdana Rauš-Klier.

Događanju su između ostalih nazočili predstavnici  Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, veleposlanica Ines Troha, Harald Seibel, predstavnik veleposlanika SR Njemačke, dr. Roberta Klinke i Voditelj odjela za gospodarstvo u njemačkom Veleposlanstvu, predstavnici njemačke gospodarske komore, dr. Peter Stelmaszczyk, Direktor njemačke Savezne notarske komore (Brussels), te predstavnici Ministarstva pravosuđa i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Potpisivanju je prethodila prezentacija računalne aplikacije njemačke Savezne notarske komora čija je osnovna namjena osnivanje poslovnih subjekata na daljinu putem javnog bilježnika. Ova je aplikacija primjenjiva u sklopu implementacije najnovijih propisa EU glede osnivanja poslovnih subjekata, tzv. Company Law Package.

 Ista omogućuje osnivanje trgovačkog društva na daljinu uz potpuno očuvanje pravne sigurnosti, sprječavanja pranja novca i zaštite osobnih podataka. Onemogućena je krađa identiteta i osigurano je stručno nepristrano savjetovanje o tome koje su odredbe osnivačkog akta najkorisnije za ostvarivanje ciljeva koje osnivači društva žele postići u svojem poslovnom poduhvatu.

Sporazum o je slijed dugogodišnje suradnje dviju komora, budući da su njemački kolege od same obnove hrvatskog javnog bilježništva 1995. godine nesebično pomagali što kvalitetnijem ustroju i napretku javnobilježničke službe u RH. Suradnja je značajno napredovala ulaskom Republike Hrvatske u EU, posebno na području trgovačkog prava budući su hrvatski i njemački propisi potpuno kompatibilni.

Dodatan značaj ovom događaju daje činjenica da će SR Njemačka biti Predsjedateljica EU nakon Republike Hrvatske te njemački kolege iskazuju veliki interes za prioritete formulirane od naše Vlade za vrijeme predsjedanja tijekom 2020. godine.

Harald Seibel, predstavnik Veleposlanika SR Njemačke i voditelj odjela za gospodarstvo u njemačkom Veleposlanstvu istaknuo je dugogodišnju povezanost dviju zemalja, budući  400.000 građana hrvatskog porijekla živi u Njemačkoj, a svake godine u Hrvatskoj ljetuje više od 1.200.000 Nijemaca. Govorio je o predstojećem širem povezivanju gospodarskih aktivnosti kroz digitalne tehnologije  i želji njemačke strane da suradnju razviju i unaprijede kroz njemačke i hrvatske tvrtke.

Richard Bock, pravosudni savjetnik njemačke Savezne notarske komore je naglasio nove tehnološke okvire u digitalnom dobu, te istaknuo značenje pravne sigurnosti s obzirom da Njemačka savezna notarska komora neposredno sa Saveznim uredom za informatičku sigurnost razvijanove zadatke u području službe.

Prema riječima predsjednice HJK Zvijezdane Rauš-Klier očekuje se kako će ovaj Sporazum biti logičan slijed iznimne suradnje s predstavnicima njemačke Komore.

-Zajedničkim promišljanjem, vizijom i konkretnim projektima zajednički želimo nastaviti doprinositi još boljoj dostupnosti, upotrebljivosti i ekonomičnosti IT i komunikacijske mreže koja služi za povezivanje različitih javnopravnih tijela i time čini dodanu vrijednost za građane, gospodarstvo i državna tijela u RH istaknula je Rauš-Klier.

20. travanj 2024 12:25