Hrvatska
StoryEditor

Stiže nova Vlada - Milanović dao Plenkoviću mandat za sastavljanje Vlade

16. Srpanj 2020.
Klub izvoznika, Vetropack Straža, Zoran Milanovićfoto Ratko Mavar

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dao je u četvrtak u Predsjedničkim dvorima mandat za sastavljanje Vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću nakon što mu je on predao potpise 76 izabranih zastupnika koji mu daju potporu. Prema Ustavu, predsjednik Republike, naime, dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Plenković je tako predsjedniku Milanoviću sa 76 potpisa dokazao da ima potporu većine izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar za sastavljanje Vlade. Potporu Plenkoviću za sastav Vlade dalo je 66 izabranih zastupnika na listi HDZ-a, 8 zastupnika nacionalnih manjina, te po jedan zastupnik HNS-a i Reformista. Konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora, prema najavama,  održat će se u srijedu,  22. srpnja.

Predsjednik Republike Zoran Milanović prethodno je primio predsjednika i članove Državnog izbornog povjerenstva (DIP)  koji su mu uručili službene rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor.

17. travanj 2024 17:10