Hrvatska
StoryEditor

Što je isplativije - Bitcoin ili ulaganje u zlato?

30. Studeni 2020.
Zlato vs. bitcoin

Odgovor saznajte na webinaru Tajne trgovanja kojeg vode Lovro Banfić i Marko Kamler ponedjeljkom u 20 sati putem Zoom platforme.

Kriptovalute su sljedeći korak u financijskoj evoluciji. Pionir decentralizirane digitalne valute baziran na sistemu koji funkcionira bez centralne banke i ijednog administratora, BTC je osvježenje u svijetu financijskog trgovanja i raspolaganja resursima. Online trgovina valutama se popravila, no hoće li zamijeniti tradicionalno investiranje?

Bitcoin ili ulaganje u zlato

Ljudi vole zlato. Sigurna je investicija. To je jedan od razloga zašto je velik broj investicija baš u taj plemeniti metal. Ali rane godine 'Zlatne groznice' su odavno završile; trgovci zlatom i polugama ne bi trebali tretirati zlato kao shemu zarade preko noći. Zlato je smislena dugoročna investicija.

Zlato zasigurno nikada neće izgubiti svoju vrijednost zbog svojih praktičnih uporaba i svojstava, ali i činjenice da je plemeniti metal. Moramo napomenuti da su fluktuacije manje ekstremne i zastupljene u trgovini zlatom nego pri drugim investicijama, uključujući Bitcoin.

Možemo pretpostaviti da će vrijednost zlata dugoročno nastaviti rasti. Američki dolar je negativno koreliran sa zlatom, te bi svaka slabost mogla pozitivno utjecati na cijenu zlata. Cijena rudarenja zlata bi mogla znakovito porasti, a samim time će mnogi rudari prekinuti svoje operacije. Ako se to dogodi, cijene zlata će narasti jer će zalihe biti limitirane.

Zlato zauzima od jedan do dva posto zastupljenosti na tržištu. Povećanje tog postotka bi trebao dovesti do rasta cijene. Dodatno, svaka promjena u stopi inflacije može prouzročiti rast cijene zlata.

Također je bitan faktor omjer državnog duga s BDP-om. Ako taj omjer raste u razvijenim zemljama, to je znak nastavka priljeva novca, što je pozitivno za plemenite metale kao što je zlato.

Bitcoin ima ograničenu zalihu, ali jednu bitnu razliku kada se usporedi s drugim investicijama. Po prvi put imamo nešto što nije ni na koji način kontrolirano od neke osobe, vlade ili banke.

Bitcoin još ne može u potpunosti zamijeniti zlato kao investicijsku imovinu jer se sustav još mora prilagoditi razmjerima na već zastupljenim tržištima gdje može ostvariti u potpunosti univerzalni status kako bi se mogao koristiti kao legitimna valuta.

Serija webinara Tajne Trgovanja je tu da početnicima približi svijet trgovanja i financijskih tržišta, ali i da iskusne tradere učini još uspješnijima. Ovi webinari su besplatni za sve, tako da ako želite postati bolji i uspješniji trader, registrirajte se i osigurajte svoje mjesto na sljedećem predavanju!

Naučite kako ispravno trgovati i kreirati portfelj

Možda se poput većine tradera pitate možete li živjeti od online tradinga i investiranja. Kao što ćete vidjeti u webinaru, nije moguće imati sve profitabilne investicije, ali moguće je učiniti svaki portfelj uspješnijim.

Uspješan trading može omogućiti psihologija, taktike i strategije trgovanja, te kvalitetna edukacija i obuka o samom tradingu. Obuka je nesumnjivo ispravna strategija za profitabilno trgovanje jer je znanje najvrjednija valuta!

Za online edukaciju se možete BESPLATNO prijaviti klikom OVDJE!

CFD-ovi su složeni instrumenti i dolaze s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog poluge. 77 posto računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim pružateljem usluga. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD funkcionira, te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca.

13. travanj 2024 14:59