Hrvatska
StoryEditor

Što se mijenja, a što ne u dijelu financijskih usluga nakon Brexita? 

11. Veljača 2020.
brexit izlazak

Nastavno na Sporazum o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije koji je dana 29. siječnja 2020.  ratificiran u Europskom parlamentu, Ujedinjeno Kraljevstvo od 1. veljače 2020. nije država članica Europske unije. Što se mijenja, a što ne u dijelu financijskih usluga?

Prema komunikaciji Europske komisije, objavljenoj 24. siječnja 2020., i Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala, objavljenoj 31. siječnja 2020., Sporazumom o povlačenju predviđeno je prijelazno razdoblje od 1. veljače do 31. prosinca 2020.

Tijekom prijelaznog razdoblja će se na prava i obveze subjekata sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu i dalje primjenjivati pravo Europske unije (MiFID II/MiFIR, EMIR, CSDR, AIFMD…), a oni imaju obavezu prilagoditi svoje poslovanje činjenici da će od 1. siječnja 2021. biti u statusu društva iz treće zemlje prema državama članicama Europske unije.

To u praksi znači da društva iz Ujedinjenog Kraljevstva koja su do 31. siječnja 2020. notificirana za prekogranično pružanje usluga u Republici Hrvatskoj tijekom prijelaznog razdoblja mogu nesmetano pružati usluge na temelju EU putovnice.

Međutim, s obzirom na gubitak statusa Ujedinjenog Kraljevstva kao države članice Europske unije, od 1. veljače 2020 Hanfa više ne zaprima nove notifikacije od FCA (Financial Conduct Authority) i PRA (Prudential Regulation Authority) za prekogranično pružanje usluga, već društva iz Ujedinjenog Kraljevstva koja po prvi put žele pružati usluge u Republici Hrvatskoj moraju ispunjavati uvjete koji su za pojedinu vrstu financijskih usluga propisane za društva iz treće zemlje.

Sljedeći koraci   

S obzirom na to da je ratifikacija Sporazuma o povlačenju u Europskom parlamentu osnova početak pregovora Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva o uvjetima povlačenja, Hanfa će pratiti i redovno ažurirati informacije o postignutim dogovorima u dijelu pružanja financijskih usluga, a kako bi tržište i korisnici bili na vrijeme obavješteni o potencijalnom utjecaju postignutih dogovora na njihova prava i interese.

19. travanj 2024 06:18