Hrvatska
StoryEditor

Što smo naučili iz ove situacije i rada od kuće?

02. Lipanj 2020.

Danas živimo u VUCA svijetu – svijetu koji je istovremeno promjenjiv (voltile), nesiguran (uncertain), složen (complex) i dvosmislen (ambiguous). U takvom svijetu neprestana je količina brzih promjena i smanjuje se jasnoća o tome što budućnost donosi.

Pojava COVID-19 pandemija potvrdila je da doista živimo u svijetu punom neizvjesnosti i uzrokovala prilagodbu naših uobičajenih praksi i načina rada. Brojna poduzeća morala su preseliti svoje poslovanje iz ureda u domove zaposlenika, s vrlo malo vremena za pripremu i prilagodbu na novi način rada. Uzimajući u obzir da je veliki dio zaposlenika u prethodnom razdoblju radio od kuće, odlučile smo istražiti koji su benefiti, a koji izazovi takvog oblika rada te doznati što možemo naučiti iz ovog iskustva.

Istraživanje je provedeno u dvije zemlje: Hrvatskoj (235 sudionika) i Bosni i Hercegovini (224 sudionika). Opisani rezultati u daljnjem članku odnose se samo na hrvatsko tržište. Detaljnije informacije o sudionicima nalaze se na kraju samog članka.

ŠTO SMO NAUČILI?

LEKCIJA 1: Vježbom do savršenstva!

Rezultati su očekivano pokazali da su sudionici bez prethodnog iskustva rada od kuće percipirali da im je u brojnim područjima teže funkcionirati kod kuće od zaposlenika sa prethodnim iskustvom rada od kuće. Primjerice, pokazalo se da osobe s prethodnim iskustvom rada od kuće daju više procjene za svoju učinkovitost kod kuće naspram osoba bez istog iskustva.

Svaka nova situacija u kojoj se nađemo zahtjeva određeno vrijeme prilagodbe kako bismo pokazali maksimalnu efikasnost. Kao kada učimo novu vještinu, potrebno je puno vježbe, učenja na greškama, mentorstva i truda da bismo postali majstori u tome što radimo. Kako bi i Vaši zaposlenici postali majstori rada od kuće, potrebno je pružiti im podršku u njihovoj prilagodbi te ih pripremiti na ovakav oblik rada.

LEKCIJA 2: Direktan ljudski kontakt ostaje važan!

Jedan od glavnih nedostataka rada od kuće koji su sudionici percipirali jest upravo manjak socijalnih interakcija i kontakata. Čak je 43% sudionika izjavilo da im je teže održati pozitivnu atmosferu i timski duh kod kuće naspram u uredu. S obzirom da direktan ljudski kontakt ima pozitivne psihološke posljedice i doprinosi osjećaju timske kohezije i povezanosti, u ovakvim je situacijama jako važno voditi brigu kako nadomjestiti nedostatak istoga i zadržati povezanost tima (a i samog poduzeća).

LEKCIJA 3: Praćenje podređenih je moguće online, no (potpuno) vođenje zahtjeva dodatnu podršku!

Većina voditelja izjavila je kako jednako uspješno mogu pratiti rezultate te provjeravati i nadgledati rad podređenih kod kuće i u uredu. Primjerice, 65,9% voditelja izjavilo je kako jednako uspješno mogu delegirati i organizirati zadatke kod kuće i u uredu. No, nadovezujući se na prethodnu lekciju, izazovi se pojavljuju u dijelovima vođenja koji (uobičajeno) proizlaze iz direktnih socijalnih interakcija.

Čak je 43,9 % voditelja izjavilo da ima teškoća u području motiviranja, a 39% u upravljanju odnosima kada rade od kuće naspram u uredu. U skladu s time, voditeljima može biti korisna podrška u području motiviranja zaposlenika, upravljanja odnosima i sukobima u timu.

LEKCIJA 4: Postoje velike varijacije u percepciji učinkovitosti kod kuće i u uredu!

Dok se neki opisuju produktivnijima u radu kod kuće, neki opisuju nižu učinkovitost iz udobnosti vlastita doma naspram ureda. Primjerice, 33,9% sudionika opisuje poteškoće u području koncentracije kod kuće naspram u uredu, a 39,8% percipira bolju sposobnost koncentracije kod kuće nego u uredu. Međutim, zanimljivo je da čak 51,1% sudionika ne primjećuje razlike u kvaliteti rada, a 55,7% sudionika u određivanju prioriteta kod kuće i u uredu.

S obzirom da je ovo razdoblje bilo puno stresnih situacija i neuobičajenih životnih okolnosti koje su od zaposlenika zahtijevale prilagodbu u poslovnom, ali i u rivatnom aspektu života, možemo pretpostaviti da je dio varijacija i pod utjecajem uvjeta u kojima su se zaposlenici našli.

No, ono što možemo zaključiti jest da poduzeća koja planiraju buduću implementaciju rada od kuće trebaju posebice obratiti pažnju na efikasnost svojih radnika i pružiti im individualnu podršku kako bi bili maksimalno učinkoviti. Također, treba imati na umu da nije sve za svakoga i da je važno prilagoditi način rada od kuće samim karakteristikama poduzeća, posla i zaposlenika.

LEKCIJA 5: Zaključna lekcija!

Najčešće percipirani benefiti rada od kuće bili su ušteda vremena (na transport, oblačenje), mogućnost samostalnog organiziranja rada te mogućnost prilagodbe vremena privatnim obvezama. Iako rad od kuće donosi određene benefite, kako bi se potpuno iskoristio njegov potencijal, potrebno je pripremiti zaposlenike, voditelje, a i sama poduzeća na ovakav oblik rad.

Mnoga poduzeća su se u ovoj situaciji našla nespremna i uslijed povećane količine stresa, nailazila na izazove u prilagodbi na nastalu situaciju. Iako je ovo bilo specifično razdoblje, popraćeno raznolikim stresnim situacijama, omogućilo je dijelu poduzeća barem približan uvid u to kako to izgleda kada se radi od kuće. Istovremeno, treba uzeti u obzir da su se uvjeti rada od kuće u ovoj situaciji razlikovali od uobičajenih uvjeta, posebice poradi COVID-19 pandemije i nužnosti da svi ukućani budu istovremeno prisutni u radno vrijeme.

S obzirom na percipiranu fleksibilnost i uštedu vremena koju ovakav oblik rada donosi, vjerujemo da ga u budućnosti treba razmotriti kao dodanu mogućnost radu iz uredu. Istovremeno, treba voditi računa da se uslijed prebacivanja na rad od kuće ne izgubi dobra atmosfera i socijalne interakcije među djelatnicima te da zaposlenici budu spremni za ovaj oblik rada i imaju osigurane adekvatne uvjete za isti. Veseli nas vidjeti što će budućnost donijeti te nastavljamo pratiti što će poduzeća dalje raditi s dobivenim uvidima i gdje će se u budućnosti rad zaposlenika odvijati!

KARAKTERISTIKE SUDIONIKA

Spol

  • 70%,20 žena
  • 29,80 % muškarca

Razina obrazovanja

  • 74,00 % Visok stručna sprema/Magisterij
  • 11,50% Viša stručna sprema
  • 8,10% Poslijediplomsko obrazovanje
  • 6,40% Srednja stručna sprema (četverogodišnja)

Veličina poduzeća

  • Veliko (više od 250 zaposlenika): 28,10%
  • Srednje (50 – 249 zaposlenika): 37,40%
  • Malo (10 – 49 zaposlenika): 27,20%
  • Mikro (do 9 zaposlenika): 7,20%

Hijerarhijska uloga u poduzeću:

  • 62,60% izvršitelja
  • 2,60% voditelja (niži i srednji menadžment)
  • 9,80% voditelja (visoki menadžment)
  • 3,80% direktora/vlasnika poduzeća
  • 1,30% ostalo
  •  

Prethodno iskustvo rada od kuće

  • 54% da
  • 46% ne
25. travanj 2024 02:44