Hrvatska
StoryEditor

Što treba znati o isplati iz drugoga mirovinskog stupa

25. Lipanj 2021.
Kristina Kozić
Sigurnost i povjerenje u mirovinsko osiguravajuće društvo, kao i iskustvo, prisutnost na tržištu i reputacija bitni su u odabiru budućeg isplatitelja mirovine

Nikada nije kasno početi se pripremati za mirovinu, osobito ako vas od nje dijeli manje od deset godina. Mnogi imaju ugovorene mirovinske štednje, ali nisu potpuno upoznati s razlikama, prednostima i mogućnostima kad je u pitanju isplata mirovine iz drugog stupa. Kako odabrati mirovinsko osiguravajuće društvo za sigurnu isplatu? Kako uopće izračunati kolika će ona biti?

Da bismo doznali odgovore na ta i još mnoga druga pitanja, razgovarali smo s Kristinom Kozić, voditeljicom ugovaranja i prodaje u Raiffeisen mirovinskom osiguravajućem društvu (MOD), koja iza sebe ima zavidno iskustvo u tržišnom i investicijskom bankarstvu te mirovinskom osiguranju drugoga i trećega stupa.

Nakon ostvarivanja prava na mirovinu iz obveznoga mirovinskog osiguranja treba podnijeti zahtjev za isplatu mirovine iz 2. stupa. O čemu treba voditi računa u odabiru mirovinskog osiguravajućeg društva za isplatu?

– Izbor mirovinskog osiguravajućeg društva individualan je za svakoga budućega korisnika. Nekome je bitan isključivo iznos mirovine, a netko će se radije odlučiti podijeliti isplatu mirovine na različite isplatitelje. No svojim budućim korisnicima svakako želimo skrenuti pozornost na to da ne brzaju s odlukom, već da se dobro informiraju nakon što zaprime informativni izračun od Regosa. Sigurnost i povjerenje u mirovinsko osiguravajuće društvo, kao i iskustvo, prisutnost na tržištu i reputacija bitni su pri odabiru budućeg isplatitelja mirovine.

Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo aktivno je od početaka mirovinske reforme. Kako posluje danas? Koliko je mirovina dosad isplaćeno s pomoću RBA MOD-a?

– Raiffeisen MOD osnovan je 2002. i u početnim godinama isplate su se najviše odnosile na mirovine iz trećeg stupa. Danas je situacija drukčija jer se većina sklopljenih ugovora odnosi upravo na mirovine iz drugog stupa. Izmjenom Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima koja je stupila na snagu 2019. i kojom je omogućena jednokratna isplata iz drugog stupa u visini od 15 posto ukupno kapitaliziranih sredstava, naglo je povećan broj korisnika koji su se odlučili na kombiniranu isplatu mirovine, iz prvoga i drugoga stupa. Do danas imamo više od 40.000 sklopljenih ugovora o isplati mirovine. Dio njih istekao je jer su se odnosili na privremenu isplatu mirovina iz trećeg stupa, ali najviše ugovora odnosi se na doživotne mirovine, koje se i dalje uredno isplaćuju.

Koje su prednosti Raiffeisen MOD-a?

– Imovinom svojih korisnika upravljamo odgovorno i oprezno je ulažemo kako bismo osigurali dugoročno stabilnu i redovitu isplatu mirovina. Mi smo tim financijskih stručnjaka koji za svakoga korisnika pronalazi najbolji model mirovine. Svjesni važnosti stanja mirovinskoga sustava u Hrvatskoj, predano radimo na aktualizaciji relevantnih tema u javnom i medijskom prostoru te smo ujedno prvo mirovinsko osiguravajuće društvo osnovano u Hrvatskoj. Iza nas su dugogodišnja tradicija i poslovni uspjeh. Prisutni smo na tržištu od 2002.

Kako izgleda postupak odabira i ugovaranja Raiffeisen MOD-a te isplata mirovine? Što osiguranici moraju znati?

– Nakon podnošenja službenog zahtjeva za odlazak u mirovinu Središnji registar osiguranika – Regos na kućnu adresu šalje informativni izračun mirovine nakon kojeg korisnik, budući umirovljenik, donosi odluku hoće li mirovinu primati samo iz prvog stupa, pri čemu se sredstva iz drugug stupa prenose u državni proračun, ili će primati kombiniranu mirovinu, dakle prvi plus drugi stup. Svoju odluku korisnik u Regosu potvrđuje potpisom Izjave o izboru mirovine. Ako je njegov izbor kombinirana mirovina, sljedeći korak nakon zaprimanja konačnog rješenja HZMO-a za mirovinu iz prvog stupa jest izbor mirovinskog osiguravajućeg društva potpisom Izjave u Regosu. Nakon primitka kapitaliziranih sredstava drugog stupa mirovinsko osiguravajuće društvo potpisuje s korisnikom ugovor o isplati doživotne mirovine i počinje isplata.

Kolika je sigurnost isplate mirovine iz drugog stupa kad je u pitanju Raiffeisen MOD?

– Jedna je od ključnih zadaća zaštititi uplatu svakoga korisnika mirovine kako bi se tijekom očekivanog vremena mogli doista isplatiti svi ugovoreni iznosi zajedno s budućim povećanjima mirovine. Mirovinsko osiguravajuće društvo jamči isplatu ugovorenih mjesečnih iznosa mirovina zajedno s obvezom godišnjeg usklađivanja prema povećanju troškova života. Poslovanje mirovinskih osiguravajućih društava strogo je regulirano zakonskim okvirom kako bi se osigurala sigurnost isplate mirovine.

Može li im Raiffeisen MOD pomoći u izračunu mirovine iz drugog stupa i prije nego što osobe postanu korisnici?

– Informativni iznos mirovine iz drugog stupa korisnici mogu sami izračunati na našem web-kalkulatoru ili se mogu obratiti direktno Društvu, koje će im rado pružiti sve relevantne informacije i informativan izračun mirovine. 

Sadržaj nastao u suradnji s RBA MOD.

24. travanj 2024 05:42