Hrvatska
StoryEditor

Stradali u potresu: Pogledajte o kojim tvrtkama ovisi gospodarstvo Siska, Petrinje i Gline

30. Prosinac 2020.
Posljedice potresa u Petrinjifoto HRT

Još se zbrajaju štete od razornog potresa koji je u utorak pogodio Petrinju, Glinu, Sisak i širu okolicu, a osjetio se u cijeloj Hrvatskoj i okolnim državama. Spašavanje ozlijeđenih ljudi i zbrinjavanje svih koji su ostali bez svojih domova sad je u prvom planu. No, štete će biti zasigurno i gospodarske.

Na području cijele Sisačko-moslavačke županije prošle je godine radilo 2069 tvrtki, koje su ostvarile oko 11 milijardi kuna prihoda, što je usporedivo s prihodima HEP-a. U tri grada koji su najviše stradali u potresu, u Sisku, Petrinji i Glini prošle je godine radilo ukupno 1012 tvrtki koje su ostvarile pet milijardi kuna prihoda, iskazale bruto dobit od 131 milijuna kuna i zapošljavale 8424 osoba. No, tome treba dodati zaposlenike tvrtki koje su registrirane u drugim gradovima. Riječ je o trgovinama velikih lanaca, poslovnicama banaka, benzinskim crpkama…

Najveća takva tvrtka je sisačka rafinerija, koja posluje u sklopu Ine, a ljetos je bila u središtu pozornosti s najavljenih 250 otkaza, čime bi se broj zaposlenih gotovo prepolovio. Kako god, ovakva rafinerija u Sisku stvar je prošlosti i bez potresa. Plan je kompanije da nakon konzervacije postrojenja u Sisku ostane raditi oko 140 ljudi, na proizvodnji bitumena, u logistici i energetici. Malo optimizma, pa makar i na dugom štapu, donosi najava zamjenskih projekata. U planiranoj  biorafineriji, te pogonu za proizvodnju vodika, i u solarnoj elektrani Sisak bi mogao zapošljavati, direktno i indirektno, oko tisuću ljudi.

image
foto Lider

No, to će biti u perspektivi. Sad su najveće tvrtke u Sisku Mlin i pekare koje kontrolira obitelj Plodinec (665 milijuna kuna prihoda u 2019., koje zapošljavaju 1477 ljudi), ABS Sisak, odnosno bivša željezara koja napokon, sad pod talijanskim vlasništvom, obnavlja proizvodnju (347 milijuna prihoda i 122 zaposlena), te dvije auto kuće - Rudman, ovlašteni partner za Opel i Chevrolet (140 milijuna kuna prihoda uz samo 11 zaposlenih), te Auto kuća Cindrić – Nissan-Renault (79 milijuna kuna, 36 zaposlenih).

U Petrinji se sve vrti oko Gavrilovića, koji s više od 600 milijuna kuna prihoda čini pola prihoda od svih 227 aktivnih tvrtki i ima 462 zaposlena (od 1637 koliko zapošljavaju sve petrinjske tvrtke).

Od većih tvrtki u Petrinji, odmah do Gavrilovića, hrvatska je podružnica slovenskog Kolektor kolinga (200 milijuna kuna prihoda). U sklopu te grupacije posluje 30-ak kompanija u 14 država. To je najveći globalni proizvođač akumulatora. Bavi se i izradom komponenti i sistema za mobilnost, elektroenergetikom te inženjeringom i tehnološkim sustavima, i ulazi u digitaliju.

Glina je ekonomski najslabašniji od tri grada koji su najviše stradali u potresu. Gospodarstvom dominiraju dvije tvrtke – Drvni centar Glina u vlasništvu Šerif export-importa Murata Pašića (280 milijuna kuna prihoda, 353 zaposlena), te Hipp Croatia koja posluje u sklopu austrijske grupacije proizvođača dječje hrana (bivša Vivera - 277 milijuna kuna, 234 zaposlenih). Te dvije tvrtke ostvaruju čak 71 posto prihoda svih glinskih tvrtki i zapošlvajau gotovo polovicu od 1058 zaposlenih.

Od proizvodnih tvrtki treba izdvojiti još dvije u Sisku - Optiplast Danijela Drčića i Applied Ceramics Matta Darka Sertića. Prva proizvodi vreće za smeće, te vrećice za kupovinu i za zamrzavanje. U pet godina povećala je prihode 75 posto i lani je prešala 63 milijuna kuna, i u tom je periodu gotovo udvostručio broj zaposlenih – na šezdesetak. Američko-hrvatska kompanija za proizvodnju komponenata za poluvodičku industriju sa sjedištem u Silicijskoj dolini i Sisku stigla je do 52 milijuna kuna prihoda i ima 110 zaposlenih, i ima velike ambicije.

Poduzetnici poput Drčića i Sertića i njihove tvrtke ipak nude tračak optimizma u ovo sumorno vrijeme.

18. travanj 2024 03:17