Hrvatska
StoryEditor

Štromar: Ako se ne stignete sad prijaviti za stambenu subvenciju, novi natječaj je u ožujku

10. Rujan 2019.
Slavko Čukelj, Predrag Štromar,foto Dražen Lapić

Službeno je započelo zaprimanje zahtjeva za subvencioniranjem stambenih kredita za 2019. godinu. U iduća tri tjedna Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama preuzimat će dokumentaciju, a u slučaju da u tom roku ne uspijete prikupiti sve potrebne dokumente, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar poručuje da nema razloga za nervozu. Idući natječaj otvara se već u ožujku.

– Drago mi je da su u Vladi prepoznali ovu mjeru. Znamo i vidimo da cijene nekretnina na tržištu rastu. Napravili smo jednu veliku analizu s Ekonomskim institutom. Od 2012. do danas rast cijena nekretnina u onim općinama i gradovima gdje raste broj turističkih noćenja raste i jako je teško danas mladim ljudima riješiti svoje stambeno pitanje, imati svoj dom, zasnovati obitelj i ostati u Hrvatskoj. Ova mjera subvencioniranih kredita i POS omogućuju mladim ljudima da riješe svoje stambeno pitanje – kazao je u utorak povodom početka zaprimanja zahtjeva u APN-u ministar Štromar.

Ponovio je pritom da je u prva dva poziva 5.300 mladih obitelji riješilo stambeno pitanje izgradnjom ili kupnjom kuće ili stana te da se u tim obiteljima rodilo više od 800 djece.

– To nisu samo brojke. To nije samo gola statistika. To su stanovi, domovi, to su obitelji i u tim obiteljima čujemo smiješak djece, žamor, nešto se događa i u tim obiteljima je lijepo i ugodno. U tim stanovima se živi – podcrtao je bitnost projekata ministarstva graditeljstva kojima je cilj da se do kraja iduće godine obuhvati sveukupno 20.000 stambenih jedinica u kojima će boraviti mladi.

Uz već spomenutih 5.300 subvencija, 8.200 stambenih pitanja riješeno je preko POS-a, što je ukupno 13.500. Dakle, zadatak je natječajem koji je upravo otvoren i idućim koji je najavljen za ožujak osigurati još barem 6.500 novih domova za mlade obitelji.

– Očekujemo da će ove godine biti više zahtjeva nego što je bilo prošle godine, a napomenuo bih za one koji neće riješiti dokumentaciju, neka se ne brinu. Otvorit ćemo natječaj sljedeći put iduće godine u ožujku kako ne bi bilo nervoze. Djelatnici su dosad zaprimili više od 200 zahtjeva i u iduća tri tjedna će ih intenzivno raditi i preuzimati vaše zahtjeve – rekao je Štromar.

Subvencije iznose od 30 do 51 posto kredita, ovisno o indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave u kojoj se kupuje ili gradi kuća ili stan.

Podsjetimo, ove je godine došlo i do nekih zakonskih izmjena koje se tiču iznajmljivanja na ovaj način kupljenih stanova i produženja trajanja subvencija za dvije godine za svako rođeno dijete tijekom trajanja subvencije te produljenje trajanja subvencije i za obitelji koje već imaju djecu.

Programom se subvencioniraju stambeni krediti do najviše 1.500 eura po m2 u kunama, odnosno do najvišeg iznosa od 100.000 eura u kunama koji se otplaćuju duže od 15 godina. Zahtjev mogu podnijeti svi građani s prebivalištem na području Hrvatske mlađi od 45 godina, koji su kreditno sposobni i koji time rješavaju svoje stambeno pitanje.

Kratkoj konferenciji za novinare uz ministra Štromara prisustvovali su i direktor APN-a Slavko Čukelj te državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir.

24. travanj 2024 11:41