Hrvatska
StoryEditor

Strujni udar: Naviknite se na skupu električnu energiju, potrajat će

12. Kolovoz 2021.
Električna energijafoto Shutterstock
Prelazak na ‘zeleno‘ i električno zvuči sjajno na papiru, ali zbog posljedica koje se već počinju osjećati mnogima će entuzijazam naglo splasnuti. Budućnost je, naime, električna, a to može značiti samo jednu stvar – da će električna energija postati još važnija, time i skuplja, nego što je sad. U takvim je okolnostima dobro pripremiti se na dugotrajan rast cijena

Veliki proizvođači kojima ovih dana istječe ugovor s opskrbljivačima električne energije moraju biti pripravni na silovit cjenovni udar. Ne raste cijena struje prvi put, tako da svi, veliki, srednji i mali poduzetnici, kao i građani odmah gutaju knedlu jer znaju da će se sve to prije ili kasnije odraziti i na njih. I hoće. Jako. Nije trenutak da se igramo vječnog optimista jer ovaj put rast cijena struje nije samo prolazna faza koja se već kolotečinasto smjenjuje u vječnim ekonomskim ciklusima pada i rasta. Prelazak na niskougljično gospodarstvo ispisuje drugačija pravila za budućnost u kojoj su dosad najviše korišteni energenti iznimno skupocjeni. Stoga će nam rast cijena struje biti suputnik još barem nekoliko godina.

– Rast cijena električne energije na veleprodajnim tržištima periodički se ponavlja, posljednjem smo svjedočili prije dvije godine. Međutim, s obzirom na dekarbonizacijsku politiku Europske unije i bildanje cijena ugljikova dioksida, procjenjuje se da će ovaj put rast cijena električne energije trajati do 2024. ili 2025. godine – upozorava Marija Šćulac Domac, direktorica sektora za industriju i održivi razvoj pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Veliki šok pri traženju ponuda za novi ugovor s opskbljivačima struje doživjela je nedavno tekstilna tvrtka Galeb. Najpovoljnija ponuda podrazumijevala poskupljenje ugovora za struju od neugodnih 67 posto.

– Nemamo izbora. S tim poskupljenjem, baš kao i s iznosom minimalca koji svake godine raste za pet do šest posto, moramo se boriti. Direktan trošak rasta električne energije za Galeb znači 50 tisuća eura veći trošak na godišnjoj razini. Velik je to iznos koji će trebati pokriti u drugim troškovnim stavkama – objašnjava Josip Aračić, predsjednik Uprave Galeba, dodajući da će mnoge tvrtke koje posluju na granici profitabilnosti suočene s takvim šokom biti prisiljene na zatvaranje.

Neugodna iznenađenja poput toga osjetit će svi koji nisu unaprijed sklopili ugovore. Naime, iz HEP Opskrbe kojoj do kraja ove godine istječe nekoliko desetaka ugovora velikih kupaca ističu kako su s većinom već ranije sklopljeni ugovori.

- Potrebno je razlikovati trenutak ugovaranja i period ugovora, odnosno isporuke. Primjerice, kupac je ugovor za 2020. i/ili 2021. mogao ugovoriti i u 2018. Sve je češći trend na tržištu da kupci biraju povoljne trenutke ugovaranja na tržištu i u tim trenucima ugovaraju isporuku električne energije za jednu do tri godine unaprijed. Trenutne visoke cijene ugovaranja na tržištu odrazit će se na ugovore i na cijenu struje koja će se konzumirati u 2022-2023. pa i 2024. godini - tumače iz HEP-a.

Napominju pritom kako je jedan od ključnih pokazatelja stanja ugovaranja i cijene na tržištu električne energije njezina cijena na veleprodajnom tržištu. Na mađarskoj burzi HUDEX cijena isporuke za YR 21-22 porasla je od 50-ak eura po megavat-satu u 2020. na gotovo 86 eura po megavat-satu u kolovozu 2021., što je porast od 70 posto.

Dio odgovora kako se oduprijeti rizicima koje takav porast cijene ima na poslovanje je i promjena modela kupovine struje, ali i okretanje vlastitoj proizvodnji energije.

Više o modelima nabave struje te načinima rješavanja problema s cjenovnim strujnim udarom pročitaje u novom izdanju tiskanog i digitalnog Lidera.

16. travanj 2024 00:06