Hrvatska
StoryEditor

Struka: ‘Koronafond‘ i privatnom sektoru

08. Studeni 2020.
Maruška Vizek

Povjerenstvo za fiskalnu politiku manje je poznato saborsko radno tijelo, koje je ovog utorka uputilo zanimljivo priopćenje Vladi u kojem traži odgodu smanjenja poreza na dobit i dohodak.

Povjerenstvo je upozorilo na proračunski optimizam, da će se posljedice pandemije osjećati i dogodine, i zatražilo što brži početak povlačenja nove tranše novca iz fondova EU.

No, taj bi zahtjev zbog niske razine dosadašnje učinkovitosti u ugovaranju i povlačenju sredstava mogao biti teško ostvariv, skeptično je Povjerenstvo. Zatražilo je i usmjeravanje europskog novca u ekonomski održive projekte koji će pridonijeti budućem ekonomskom rastu i upozorava da bi usmjeravanje isključivo na projekte javnog sektora moglo imati negativne posljedice jer lako može dovesti do daljnjeg povećanja veličine i utjecaja javnog sektora na ekonomiju, uz istodobno istiskivanje privatnog sektora.

Stoga bi tako dizajnirani investicijski planovi mogli pogoršati ionako nekonkurentnu ekonomsku strukturu zemlje i negativno se odraziti na dugoročnu fiskalnu održivost, kažu uz ostalo u Povjerenstvu. Ova u najmanju ruku zanimljiva stajališta zaslužuju 'ime i prezime'.

Fiskalnim povjerenstvom predsjeda predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun, u ovom mandatu Grozdana Perić (HDZ). Ostalih šestero članova predstavnici su institucija: Vesna Kasum (Državni ured za reviziju), Maruška Vizek (Ekonomski institut Zagreb), Vjekoslav Bratić (Institut za javne financije) i Maroje Lang (HNB) te predstavnici akademske zajednice Domagoj Karačić (Ekonomski fakultet u Osijeku) i Zoran Šinković (Pravni fakultet u Splitu).

Ovo je najozbiljnija saborska oporba Andreju Plenkoviću i njegovom financijašu Zdravku Mariću.

17. travanj 2024 23:03