Hrvatska
StoryEditor

Suvremena maloprodaja ne bira između online ili offline strategije

11. Kolovoz 2021.
foto Shutterstock

Popularni brend Patagonija koji proizvodi outdoor odjeću, svoju priču vrti oko održivosti, recikliranog materijala i očuvanja prirode. Njihova trgovina u Denveru prepuna je fotografija prirodnih ljepota Colorada, a na krovu i u privatnom dvorištu trgovine održavaju se koncerti uživo, razne radionice, yoga i prostor za sastanke neprofitabilnih lokalnih udruga.

Zadivljujuće je kojim sve metodama u organizaciji i opremanju maloprodajnih prostora trgovci svom robom nastoje privući kupce. Ono što su prije desetak godina počeli prodavati hoteli – iskustvo i doživljaj, sada to isto rade trgovci.

Pekarnice, 'toploteke', mesnice, svježi i zdravi odjeli hrane, samoposlužni aparati i blagajne, bankomati, sve su to danas sastavni dijelovi gotovo svakog ozbiljnijeg marketa koji do prije desetak godina u Hrvatskoj nisu postojali, a koji su globalno zapravo otišli puno dalje. Interakcija i doživljaj su suvremeni maloprodajni elementi zajednički svim kategorijama proizvoda.

Nekad smo u trgovinu išli nešto ciljano kupiti. Danas u njima želimo opušteno boraviti, isprobati, ponešto naučiti, družiti se i zabaviti. Te je trendove nepovratno ubrzao trend online kupnje pa u jednom dijelu i pandemija koja je trgovine primorala da se fokusiraju na sigurnost.

Pa ipak, bez obzira na dizajn i trendove, osjećajima i doživljajem se ne može upravljati, ali je moguće pripremiti prostorni doživljaj u skladu sa očekivanjima kupca od pojedinog branda. Suvremena maloprodaja očito više ne bira između online ili offline strategije. Ona mora pružati jednak doživljaj svojim kupcima, gdje god se oni odlučili započeti ili okončati svoj put.

O najnovijim trendovima opremanja maloprodajnih prostora i predviđanjima domaćih trgovaca o budućnosti trgovine, pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

25. travanj 2024 10:46