Hrvatska
StoryEditor

Svečana promocija hrvatskog izdanja gastronomskog vodiča Gault&Millau za 2021.

31. Svibanj 2021.

Tko su najbolji chefovi i restorani u Hrvatskoj otkrit će renomirani svjetski gastronomski vodič Gault&Millau Croatia, čije četvrto izdanje izlazi 1. lipnja 2021. Na svečanoj promociji vodiča u Zagrebu okupit će se krema hrvatske gastronomske scene.

Hrvoje Zirojević, Rudi Štefan, Marijo Curić, Danijel Đekić, Marina Gaši, Tvrtko Šakota, Marko Gajski, Matija Bogdan, Fabricio Vežnaver, Braco Sanjin, Hrvoje Kroflin, Deni Srdoč, Bruno Vokal, Bernard Korak, Stjepan Vukadin, Vesna Miletić - samo su neka od imena sudionika ovog jedinstvenog skupa, vjerojatno jedine večeri na kojoj su chefovi, za promjenu, gosti.

Unatoč višemjesečnom lockdownu, hrvatski Gault&Millau jedini je gastronomski vodič koji izlazi uoči turističke sezone, što je snažan poticaj za promociju restoranske scene na domaćem i inozmenom tržištu. U gotovo šest desetljeća postojanja ovaj se vodič etablirao u 25 zemalja, a kuharske kapice otisnute na žutoj naljepnici turistima su garancija provjerene kvalitete.

Vodič je dvojezičan, hrvatsko-engleski, a u novo izdanje uvršteno je više od 400 restorana, popularnih lokala i vina iz cijele Hrvatske. Prilikom svečane promocije vodiča bit će uručeni i prestižni godišnji Gault&Millau trofeji najboljim chefovima Hrvatske, od kojih je Trofej chefa godine jedno od najpoželjnijih međunarodnih kulinarskih priznanja.

Kako zbog epidemioloških mjera ove godine nije bilo moguće upriličiti tradicionalnu Noć kulinarskih Oscara na kojoj se prošle godine okupilo 140 chefova iz cijele Hrvatske, organizatori su morali pristati na skromniji broj sudionika na svečanosti.

- Svjesni smo da je ovo razdoblje prepuno izazova za ugostitelje i chefove, a Gault&Millau ih želi poticati da zajedno s malim proizvođačima hrane i vina ostanu posvećeni namirnicama i jelima svoga kraja. Veseli nas da su tu namjeru prepoznali i naši stalni partneri, a uz HTZ koji nas od početka podržava, pridružili su nam se i neki novi. I jednima i drugima želimo zahvaliti, jer su u ovim teškim vremenima pokazali da vjeruju u snagu i kvalitetu hrvatske gastronomije - kaže Ingrid Badurina Danielsson, direktorica hrvatskog Gault&Millaua.

Na Gault&Millau svečanosti bit će tako podijeljene stipendije Raise the Bar mladim polaznicima tog vrijednog edukativnog programa Coca-Cole namijenjenog poboljšanju kvalitete i znanja u segmentu ugostiteljstva i turizma. Upravo neki od najboljih hrvatskih chefova bili su mentori polaznicima ovog programa, a glavna direktorica Coca - Cole HBC Adria, Ruža Tomić Fontana, dodijelit će i Gault&Millau trofej za Mladi talent godine.

Razlog za slavlje ima i Sirela, član velike obitelji Dukata: prije 65 godina, u vrijeme kada su u Parizu Henri Gault i Christian Millau pokretali svoj prvi, tada revolucionarni gastronomski vodič, u Bjelovaru se počeo proizvoditi vrhunski tvrdi sir Ribanac. Direktori Dukata Alen Fontana i Duško Glišić uručit će trofej Veliki chef sutrašnjice.

Tvrtka Debic lani je slavila stotu obljetnicu, slavlje nastavlja čokoladnim desertom za uzvanike, a njihova predstavnica Natlyia Marchuk uručit će nagradu za najboljeg Chefa slastičara godine. Kolekcijom najboljih začina (bez kojih nema finog jela) Lidija Drobac, direktorica Kotanyija razveselit će chefa ili cheficu kojima će pripasti Trofeji tradicijske i nove tradicijske kuhinje.

Moderno i tradicionalno spaja se i u novom proizvodu Aurelije, renomiranog proizvođača premium svježe tjestenine. Chef Mario Čepek održat će cooking show te predstaviti Aurelijin novitet, temeljac od kozica, koji će sigurno biti od velike pomoći chefovima kuhinja i kuharima. U pripremi jela za uzvanike Čepeku će asistirati mladi chefovi Raise the Bar akademije, dok će Zoran Šimunić, direktor tvrtke Naše klasje uručiti trofej za Najbolji servis.

Hrvatskim kolegama kuhat će jedan od najboljih slovenskih chefova, Jure Tomič iz restorana Debeluh u Brežicama. Pripremit će im specijalitete od vrhunskih morskih plodova kojima tvrtka Centaurus svakodnevno snabdijeva najbolje restorane u Dalmaciji i na kontinentu, a direktor Centaurusa Toni Bartulović uručit će nagradu za Najbolji POP lokal.

Tvrtka Urban design predstavit će najmodernije tanjure namijenjene eventima s finger foodom, a TTT, tvornica tekstila iz Velikog Trgovišća svoj program elegantnih, visoko kvalitetnih stolnjaka i ubrusa, koji uljepšavaju i unapređuju razinu mnogih ugostiteljskih objekta i hotela u svijetu.

Na promociji Gault&Millau vodiča uzvanici će kušati i tartufe obitelji Karlić te ekstradjevičansko maslinovo ulje Mate, nagrađivano na svjetskim natjecanjima. Uz vrhunski šampanjac Veuve Clicquot, odabrane etikete vinarija Degrassi, Krauthaker, Solum i Veralda te vodu Romerquelle, okupljanje u zagrebačkom hotelu Esplanade za gastonomsko enološku zajednicu bit će još jedan nezaboravni doživljaj i lijepi uvod u početak turističke sezone.

20. travanj 2024 03:58