Hrvatska
StoryEditor

Svečano puštena u rad prva kompresorska stanica na hrvatskom plinskom transportnom sustavu

18. Siječanj 2020.
Svečano puštena u rad prva kompresorska stanica na hrvatskom plinskom transportnom sustavu
Piše:
piše PROMO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je na prigodnoj svečanosti u Velikoj Ludini pustio u rad prvu kompresorsku stanicu na hrvatskom plinskom transportnom sustavu.

Svečanosti su, uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, prisustvovali i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar državne imovine Mario Banožić, članovi diplomatskog zbora, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović, članovi Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije i brojni drugi gosti.

Puštanjem kompresorske stanice u rad omogućena je uspostava stalnog dvosmjernog kapaciteta na postojećoj interkonekciji između Hrvatske i Mađarske, što će omogućiti i otpremu plina s budućeg LNG terminala na Krku i mogućih novih izvora plina prema Mađarskoj i trećim zemljama. Pored toga, osigurana je fleksibilnost upravljanja postojećim transportnim kapacitetima i njihovo racionalno povećanje sukladno potrebama tržišta.

Riječ je o investiciji vrijednoj 209,5 milijuna kuna i prvom od velikih projekata koji će biti realiziran u sklopu lani pokrenutog trećeg Plinacrovog investicijskog ciklusa.

Izvođač građevinskih radova bila je domaća zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Monter strojarske montaže, Elektrocentar Petek i S.C.A.N., dok je proizvođač glavne opreme, triju kompresorskih jedinica, rumunjska tvrtka Euro Gas System S.R.L. (EGS), koja je na međunarodnom javnom natječaju bila najpovoljniji ponuđač.

Predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar tom je prilikom izjavio: „Uistinu smo ponosni na činjenicu da je, zahvaljujući predanom radu naših zaposlenika i svih ostalih uključenih u projekt, kompresorska stanica izgrađena u planiranom roku od 16 mjeseci. Koristim priliku da se zahvalim i resornom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koje nam je u tom našem nastojanju pružilo svu potrebnu potporu“ te dodao kako je to bio jako složen zadatak jer je riječ o najkompleksnijem objektu na hrvatskom plinskom transportnom sustavu.

18. travanj 2024 22:03