Hrvatska
StoryEditor

Tamara Laptoš kao tužiteljica radila na slučajevima Bandića i Mamića, a sada i Žalac

11. Studeni 2021.
Tamara Laptoš
Kada je sredinom godine gostovala u Dnevniku HRT-a, Laptoš je rekla kako je u Hrvatskoj detektirano 20-ak predmeta koji bi mogli prijeći u nadležnost Ureda europskog javnog tužitelja, navodeći tada slučaj Janaf kao jedan od potencijalnih predmeta.

Uhićenje bivše ministrice iz redova HDZ-a Gabrijele Žalac i suradnika u prvi je plan gurnuo novo najmlađe tijelo Europske unije – Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) za koje do jučer mnogi nisu ni znali. Ured je počeo s radom prije četiri mjeseca 1. lipnja 2021. godine.

Na službenim stranicama novo osnovanog Ureda stoji da se radi o neovisnom tijelu EU koje je odgovorno za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se šteti financijskim interesima EU-a, što uključuje prijevare, korupciju, pranje novca i prekogranične prijevare u području PDV-a.

Na čelu Ureda, kao prva europska javna tužiteljica sjedi bivša rumunjska tužiteljica Laura Codruțu Kövesi koja u svom timu ima čak 22 europska tužitelja, među kojima je i Tamara Laptoš, bivša ravnateljica USKOK-a i a i bivša zamjenica glavne državne odvjetnice koju su Europski parlament i Vijeće izabrali u tu instituciju.

Tamara Laptoš je u sustavu državnog odvjetništva od 1994. godine, prvo u županijskom odvjetništvu Čakovcu, a od 2007. u USKOK-u gdje je ubrzo počela raditi na velikim predmetima iz sfere gospodarskoga kriminala.

Javnost je Laptoš upoznala kao tužiteljicu koja je radila na slučaju optuženog bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u aferi Spice te kao tužiteljicu u aferi Hypo protiv bivšega premijera Ive Sanadera. Zbog svog je dobrog rada u travnju 2011. imenovana za voditeljicu Odjela tužitelja u USKOK-u, a mjesec dana kasnije u Međunarodno udruženje tužitelja proglasilo ju je tužiteljem godine. Od 2014., kad je Dinko Cvitan imenovan glavnim državnim odvjetnikom, ona ga je naslijedila na čelnom mjestu u USKOK-u. Nakon ostavke glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića njeno se ime spominjalo među mogućim kandidatima za njegova nasljednika, no već se tada isticala njezina kandidatura za europsku funkciju. Također, tijekom njenog mandata u USKOK-u pokrenute su i istrage protiv Milana Bandića ali i Zdravka Mamića, dvojca koji je 'drmao' Zagrebom godinama. Obe istrage okončane su podizanjem optužnica, a u Mamićevu slučaju i pravomoćnom osuđujućom presudom.

Kada je sredinom godine gostovala u Dnevniku HRT-a, Laptoš je rekla kako je u Hrvatskoj detektirano 20-ak predmeta koji bi mogli prijeći u nadležnost Ureda europskog javnog tužitelja, navodeći tada slučaj Janaf kao jedan od potencijalnih predmeta.

Ipak, ispostavilo se da je prvi predmet na stolu onaj od Gabrijele Žalac koja je aferom Softver otvorila moguću Pandorinu kutiju hrvatskih malverzacija i prijevara koje će ubuduće češljati Ured europskog javnog tužitelja.

25. travanj 2024 03:09