Hrvatska
StoryEditor

Tamara Perko ponovno izabrana u Upravno vijeće EAPB-a

27. Studeni 2020.
Tamara Perkofoto Ratko Mavar
Predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Tamara Perko izabrana je na drugi mandat za članicu Upravnog vijeća Europske udruge javnih banaka (EAPB), izvijestili su u petak iz HBOR-a.

- Ponovnim izborom Tamare Perko u Upravno vijeće EAPB-a potvrđen je status HBOR-a kao važnog člana i predstavnika manjih razvojnih banaka u ovoj europskoj udruzi te važnog čimbenika u provođenju zajedničkih europskih politika - ističu iz HBOR-a u priopćenju. 

Za predsjednika Europske udruge javnih banaka na treći je mandat izabran Philippe Mills, predsjednik Uprave francuske Société de Financement Local (SFIL).

U povodu reizbora u Upravno vijeće EAPB-a, Perko ističe kako je 'u ovim zahtjevnim vremenima doprinos državnih razvojnih banaka ključan za oporavak nacionalnih gospodarstava'.

- Poticanje korištenja svih mogućnosti koje se otvaraju kroz Višegodišnji financijski okvir EU bit će jedan od prioriteta HBOR-a u idućem razdoblju kako bismo razvili nove oblike financiranja i osigurali povoljna sredstva za ulaganja u zelenu ekonomiju i digitalizaciju, razvoj novih tehnologija i proizvodnje. Koordinirani pristup prema tijelima Europske unije omogućio nam je značajniji utjecaj na regulativu koja se odnosi na ova područja i zato ću se unutar udruge i dalje posebno zalagati za zajedničku suradnju i međusobno povezivanje - naglasila je Perko.  

EAPB je osnovan 2000. godine s ciljem zastupanja interesa razvojnih banaka te europskih banaka u državnom vlasništvu. Udruga trenutno ima 29 članica te predstavlja izravno i neizravno više od 90 financijskih institucija s ukupnom imovinom većom od 3.500 milijardi eura i tržišnim udjelom od 15 posto u europskom financijskom sektoru. HBOR je član EAPB-a od 2007. godine.

Iz HBOR-a u priopćenju podsjećaju da je EAPB uspješan u zastupanju interesa nacionalnih razvojnih banaka pri Europskoj komisiji, Europskom parlamentu i drugim europskim institucijama, posebno u onima koji se tiču novog Višegodišnjeg financijskog okvira. Udruga je imala značajan doprinos u lobiranju za interese nacionalnih banaka pri reguliranju područja državnih potpora i uvođenju Privremenog okvira, koji je omogućio državama članicama EU korištenje pune fleksibilnosti predviđene pravilima o državnim potporama kako bi se osigurala pomoć gospodarstvu zbog posljedica pandemije covid-19.

EAPB je također aktivan na području održivog financiranja i uvođenja taksonomije, odnosno sustava klasifikacije na razini EU kojim se definira što je okolišno održiva gospodarska djelatnost, napominju iz HBOR-a. 

19. travanj 2024 14:59