Hrvatska
StoryEditor

Taproot - nova nadogradnja bitcoina bitna za pametne ugovore

14. Lipanj 2021.
3D Illustration. Digital Currency Symbol. Bitcoinfoto Shutterstock

Prva nadogradnja bitcoina u četiri godine odobrena je od strane bitcoin rudara diljem svijeta, što je rijedak trenutak konsenzusa među uključenim interesnim skupinama, a kripto stručnjaci tvrde kako je to prilično velika stvar za najpopularniju svjetsku kriptovalutu.

Nadogradnja se zove taproot, a trebala bi stupiti na snagu u studenom. Kada to učini, donijeti će veću privatnost i učinkovitost transakcija i što je presudno, oslobodit će potencijal za pametne ugovore, ključnu značajku blockchain tehnologije koja uklanja posrednike iz najsloženijih transakcija.

- Taproot je važan jer otvara širok spektar mogućnosti za poduzetnike zainteresirane za proširenje uslužne djelatnosti bitcoina - izjavila je Alyse Killeen, osnivačica i partnerica tvrtke Stillmark koja je usmjerena na bitcoin.

Za razliku od nadogradnje bitcoina 2017., koju su neki označili „posljednjim građanskim ratom” zbog sporne ideološke podjele koja je razdvojila zajednicu, taproot ima gotovo univerzalnu potporu, dijelom zato što te promjene donose prilično inkrementalna poboljšanja koda.

Što se mijenja?

Promjena u kodu bitcoina povezana je s digitalnim potpisima, koji se mogu smatrati poput otiska prsta kojeg pojedinac ostavlja pri svakoj transakciji koju izvrši.

Trenutačno, koristi se stavka koja se zove „algoritam digitalnog potpisa eliptične krivulje”, kreiran iz privatnog ključa koji kontrolira novčanik bitcoina i osigurava da bitcoin može potrošiti samo odgovarajući vlasnik. Taproot će se prebaciti na nešto što se naziva Schnorr potpisi, što u biti čini transakcije s više potpisa nečitljivima, izjavio je Alejandro De La Torre, potpredsjednik najvećeg rudarskog bazena Poolin sa sjedištem u Hong Kongu.

U praksi, to znači veću privatnost, jer ključevi neće imati toliku izloženost na blockchainu. - Možete malo bolje sakriti tko ste, što je dobro - izjavio je Brandon Arvanaghi, nekadašnji sigurnosni inženjer kripto mjenjačnice Gemini.

To neće značiti veću anonimnost za pojedinačnu adresu bitcoina na javnom blockchainu, ali će učiniti jednostavne transakcije neodvojivim od onih koje su složenije i koje se sastoje od više potpisa.

Promjena u potpisima također mijenja igru za pametne ugovore, koji su samoizvršni sporazumi koji žive na blockchainu. Pametni ugovori teoretski se mogu koristiti za praktično bilo koju transakciju, od plaćanja najma svakog mjeseca do registracije vozila.

Taproot čini pametne ugovore jeftinijim i manjim, s obzirom na prostor koji zauzimaju u blockchainu. Killeen kaže da ta poboljšana funkcionalnost i učinkovitost predstavlja veliki potencijal.

Trenutačno se mogu izraditi pametni ugovori i na temeljnom sloju bitcoin protokola i na Lightning Networku, platnoj platformi izgrađenoj na bitcoinu, koja omogućuje trenutačne transakcije. Pametni ugovori koji se izvršavaju na Lightning Networku obično dovode do bržih i jeftinijih transakcija.

- Transakcije na Lightning Networku mogu koštati dio penija, dok transakcija na sloju temeljnog protokola može biti puno skuplja od toga - pojasnila je Killeen.

Developeri su već počeli graditi na Lightningu, u očekivanju nadogradnje, koja će omogućiti vrlo konkretne ugovore.

- Najvažnija stvar za taproot su pametni ugovori. Oni su primarni pokretač inovacija na mreži ethereuma. Pametni ugovori u osnovi vam pružaju mogućnost stvarne izgradnje aplikacija i poduzeća na blockchainu - izjavio je Fred Thiel, izvršni direktor rudarskog specijalističke tvrtke Marathon Digital Holdings.

Kako sve više programera gradi pametne ugovore povrh bitcoin blockchaina, postoji mogućnost da bitcoin postane sve više dio svijeta decentraliziranih financija (DeFi), termina koji se koristi za opisivanje financijskih aplikacija dizajniranih za isključivanje posrednika.

Danas ethereum dominira kao blockchain izbora pri izgradnji decentraliziranih aplikacija (dapps).

Proces testiranja

Iako je zajednica bitcoina pristala na nadogradnju, sama provedba neće se vjerojatno dogoditi do studenog. Temeljno testiranje smanjit će vjerojatnost da nešto krene po zlu tijekom nadogradnje.

- Nadogradnje omogućuju potencijalnu mogućnost ulaska bugova u sustav, koji bi uništio povjerenje cijelog sustava - rekao je Jason Deane, analitičar iz Quantuma Economics-a.

Deane kaže kako se zbog toga procesi nadogradnje tako pozorno testiraju, provjeravaju i to mnogo puta u vrlo dugim vremenskim razdobljima, prije samog stupanja na snagu.

Rani usvojitelji bitcoina prisjetit će se 2013. godine, kada je tadašnja nadogradnja rezultirala privremenom podjelom bitcoina na pola.

- Ne želite da različiti klijenti ili rudari u protokolu budu nesinkronizirani. Tako se događaju katastrofalne stvari. Budući da ne želimo ponoviti 2013., imamo iznimno duga vrijeme testiranja - izjavio je Nic Carter, utemeljitelj tvrtke Castle Island Ventures.

17. travanj 2024 23:41