Hrvatska
StoryEditor

Teorije zavjere - Udruženo protiv opasnih dezinformacija i glasina

23. Kolovoz 2020.
UNESCO, Europska komisija, Twitter i Svjetski židovski kongres pokreću niz alata za podizanje svijesti o postojanju i posljedicama teorija zavjere povezanih s COVID-19

Europska komisija u suradnji s UNESCO-om odlučila je pojačati borbu protiv dezinformacija i teorija zavjere vezanih uz koronavirus, što je svakako zanimljivo imajući u vidu da dobar dio dezinformacija, nagađanja i znanstveno neutemeljenih tvrdnji šire upravo stručnjaci otkad je priča s virusom počela. Kako bilo, UNESCO, Komisija, Twitter i Svjetski židovski kongres pokreću niz lako razumljivih i pristupačnih vizualnih alata za podizanje svijesti o postojanju i posljedicama teorija zavjere povezanih s COVID-19. Dostupni će se alati baviti prepoznavanjem teorija zavjere, shvaćanjem onoga što ih pokreće, njihovim pobijanjem i odgovaranjem onima koji ih šire.

Govor mržnje

Kako primjećuje priopćenje UN-ove agencije, pandemija je pokrenula i paralelnu pandemiju opasnih dezinformacija i glasina u obliku teorija zavjere, uključujući neuvjerljiva objašnjenja o podrijetlu virusa, liječenju njegovih posljedica i krivnje za njegovo širenje. To podriva znanstveni pristup rješavanju problema, širenje činjenica i povjerenje u institucije, čime se u opasnost dovode pojedinci i zajednice. Takvih je teorija oduvijek bilo, no aktualna pandemija pokazala se posebno plodnim tlom za njihovo širenje, a riječ je o širem trendu rastućega govora mržnje i rasističkih, ksenofobnih i antisemitskih napada koji su obuhvatili i LGBTQ zajednicu. Vizualni alati, poznatiji kao infografike, bit će dostupni na arapskom, kineskom, engleskom, francuskom, ruskom i španjolskom i distribuirani diljem društvenih mreža putem oznake #ThinkBeforeSharing (razmisli prije nego što podijeliš), UNESCO-ovih stranica, ali putem internetske stranice Europske komisije posvećene borbi protiv dezinformacija.

Prepoznati i razotkriti

Ti će alati dopuniti postojeći UNESCO-ov rad na povećanju medijske i informacijske pismenosti (MIL) i edukacijske grafike napravljene u okviru odgovora te organizacije na COVID-19. Utemeljene su na stručnim savjetima profesora Michaela Buttera, autor 'Vodiča za teorije zavjere' (Guide to Conspiracy Theories), ali i Stephana Lewandowskog i Johna Cooka, autora 'Priručnika za teorije zavjere' (Conspiracy Theory Handbook).

'Dezinformacije i teorije zavjere štete zdravlju naših demokracija, to je postalo savršeno jasno u kontekstu globalne pandemije. Građani moraju imati korisne alate za prepoznavanje i pobijanje tih teorija. Kako bi im u tome pomogle, javne institucije moraju surađivati međusobno i s digitalnim platformama, medijima i znastvenicima', rekla je Věra Jourová, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost. 

Korisne stranice

Komisijina stranica o dezinformacijama - OVDJE
UNESCO-ove stranice za dizanje pismenosti - OVDJE
Edukativne grafike - OVDJE
Vodič za teorije zavjere - OVDJE
Priručnik za teorije zavjere - OVDJE

17. travanj 2024 05:04