Hrvatska
StoryEditor

Tko je bacio u vjetar 33 milijarde kuna

18. Srpanj 2021.

Od ulaska u EU Hrvatska je poljoprivredu subvencionirala s ukupno 33 milijarde kuna, ali nije uspjela dostići vrijednost poljoprivredne proizvodnje koju je imala prije ulaska u EU. To je jedan od zaključaka Smarterova istraživanja. Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2012. iznosila je 20,9 milijardi kuna, a u prošloj je dosegnula 19,24 milijarde kuna i još je niža nego u godini ulaska RH u EU.

– Poljoprivreda je ulaskom u EU doživjela kumulativni šok snažne konkurencije otvorenog EU tržišta, novih pravila EU poljoprivredne politike te gubitka tradicionalnog tržišta Cefte. Godinama nerješavana strukturna pitanja poljoprivrede dovela su do toga da je u prve tri godine izgubljeno više od pet milijardi kuna vrijednosti poljoprivredne proizvodnje – istaknula je Zvjezdana Blažić, Smarterova konzultantica.

Pa, iako postoje 'objektivne okolnosti' koje mogu objasniti ovakvu poljoprivrednu tragediju, postoje i subjektivno najodgovornije osobe. To su, kronološki: Tihomir Jakovina, Davor Romić, Tomislav Tolušić i Marija Vučković, premda svoj dio odgovornosti snose i njihovi prethodnici na čelu Ministarstva poljoprivrede u ovom stoljeću Božidar Pankretić (u dva navrata, jednom sa SDP-om, drugi put s HDZ-om) i Petar Čobanković.

18. travanj 2024 20:35