Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Tko su Anam Technologies - tvrtka koju je preuzeo Infobip

06. Svibanj 2021.

Irska tvrtka Anam Technologies koju je, za nepoznat iznos, preuzeo hrvatski 'unicorn' Infobip vodeći je svjetski pružatelj SMS firewall usluge i A2P (Application-to-Person) monetizacije. Anam filtrira milijarde poruka za mobilne operatore za više od 350 milijuna pretplatnika u 80 zemalja.

Tvrtka je osnovana 2012. godine, a uz središnji korporativni i tehnički ured u Dublinu imaju još dva regionalna sjedišta, u Kuala Lumpuru za azijsko tržište i Nairobiju za tržište Afrike. Predstavništvo u Kuala Lumpuru osnovano 2016. godine služi im za daljnju izgradnju poslovanja u toj regiji, kao i za poboljšanje podrške postojećim kupcima u Aziji. Nakon toga osnovali su i hub za Afriku s obzirom na velik broj ugovora na tom tržištu. Anam ima klijente širom svijeta, a lokalne urede imaju još u Velikoj Britaniji, Pakistanu, Jamajci, Malti, Češkoj, Vijetnamu, Rusiji, Nigeriji i Egiptu.

Prije nego što je postao glavni izvršni direktor Anam Technologiesa, dr. Noel Kelly bio je dioničar i izvršni direktor za Kentz Corporation te ima više od 40 godina međunarodnog iskustva u inženjeringu i građevini. Noel Kelly također vodi privatnu dioničku tvrtku Kellysan Entreprises, pomoću koje je pomogao prikupiti dio od sveukupno dva milijuna eura investicija za Anamovo proširenje na azijsko tržište 2018. godine. Njegov sin Darragh Kelly predsjednik je odbora Anam Technologies, a također je i član Instituta ovlašenih računovođa u Irskoj.

Pored SMS firewall usluga, Anam Technologies također izrađuje alate koji pomažu mobilnim operaterima u praćenju i procjeni performansi njihovih mreža. Među klijentima su im Deutsche Telekom, Digicel, Orange, HGC, Tele2 Russia i Telenor.

Prema podacima od prije dvije godine, Anam Technologies je imao 55 zaposlenika, od čega osam ljudi u svom uredu u Kuala Lumpuru. Growjo.com navodi da im je trenutni broj zaposlenika 115. Anamov tim vodećih A2P savjetnika koristi vatrozid (firewall) kako bi mobilni operateri mogli generirati nove prihode od A2P SMS prometa na svojim mrežama. Prema podacima udruženja GSM, tvrtka je generirala dodatne prihode veće od dva milijuna dolara godišnje za svakih milijun pretplatnika. Procijenjeni godišnji prihod tvrtke trenutno iznosi 34,1 milijun američkih dolara.

Anam je vlasnik svjetskog patenta za upravljanje od kuće (eng. SMS Home Routing), tehnike koju je 2006. godine izumio glavni Anamov tehnološki direktor John Murtagh i koja je od tada temeljna za SMS firewall.

U veljači ove godine, Juniper Research proglasio je Anam Technologies najboljom SMS firewall tvrtkom. Ova nagrada dodijeljena je u okviru programa Juniper Research Telco Innovation - Future Digital Awards, a istu je nagradu ove godine osvojio i Infobip i to u čak tri kategorije.

Anam Technologies je podržan od strane Enterprise Ireland, irskog državnog programa za pomoć izvoznim tvrtkama i njihovoj globalnoj ekspanziji te proglašen jednim od top irskih izvoznika u Deloitteovom programu FAST50.

19. travanj 2024 12:14