Hrvatska
StoryEditor

Tomašević: Zagrebački Holding ima gubitak, moramo hitno djelovati i financijski ga restrukturirati

14. Lipanj 2021.
Tomislav Tomaševićfoto Ratko Mavar

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izjavio je u ponedjeljak da su u razrješenje i nova imenovanja u Nadzornom odboru i Upravi Zagrebačkog holdinga išli jer Holding ima gubitak te je potrebno hitno djelovati i financijski ga restrukturirati. 

- U petak smo kao Skupština Zagrebačkog holdinga, koju činimo ja i moji zamjenici, obavili razgovor s cjelokupnom upravom, a nakon toga smo obavili razgovor s gotovo cjelokupnim Nadzornim odborom. Razgovarali smo o stanju, o situaciji da nakon sedam godina prvi put imamo gubitak od oko 305 milijuna kuna, tako da smo odlučili brzo djelovati - rekao je Tomašević na konferenciji za medije na Domovinskom mostu, čije je uređenje počelo. 

Na današnjoj sjednici Skupština Zagrebačkog holdinga razriješila je dosadašnji Nadzorni odbor i Upravu Zagrebačkog Holdinga te imenovala nove članove. Za predsjednika Uprave Holdinga izabran je Nikola Vuković, a kao član Ante Samodol, dok je Suzana Brenko izabrana za predsjednicu Nadzornoga odbora, članovi su Ratko Bajakić i Damir Topić.

- To su sve ljudi s dugim iskustvom u financijskom i bankarskom sektoru te su stručnjaci za trgovačko pravo i bit će jaki Nadzorni odbor koji će nadzirati rad Uprave. Izabrali smo dvočlanu Upravu kako bi ona odmah počela djelovati budući da je stanje u Holdingu složeno i izazovno - rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako će vjerojatno idući tjedan raspisati javni natječaj za preostale članove Uprave i Nadzornog odbora, a predstavnike radnika pozvao je da, sukladno zakonu, iskoriste svoje pravo da imenuju svog predstavnika u Nadzornom odboru. Isto tako, na javnim natječajima bit će izabrani voditelji podružnica i uprava drugih gradskih poduzeća.

Restrukturiranje će trajati

Zadaci pred novom Upravom, kaže Tomašević, su analiza stanja, refinanciranje kratkoročnih obaveza, analiza, kontrola i zaustavljanje nepotrebnih troškova, kako bi se zaustavio ovaj trend, te izrada podloga za restrukturiranje koje će trajati. 

- Zabilježen je ne baš mali gubitak i jasno je da su Zagrebačkom holdingu potrebne promjene, prije svega trebamo početi odmah s financijskim restrukturiranjem - dodao je Tomašević.

Za Vukovića i Samodola rekao je da poznaju sustav i da su već bili na nekim pozicijama u Holdingu, ali su otišli jer se nisu slagali s modelom upravljanja koji je prethodno postojao u Holdingu.

- Radi se o ljudima s iskustvom i ljudima koji dobro poznaju sustav jer doista nemamo vremena i moramo hitno djelovati - rekao je.

Dodao je kako su na sastanku razgovarali i o restrukturiranju Holdinga jer žele što optimalniji Holding koji daje kvalitetne usluge građanima.

- Vjerujem da će biti reorganizacije unutar Holdinga, možemo pričati o spajanjima podružnica i poslovnih procesa, to je sve dio duže priče koja će trajati. Restrukturiranje će trajati, međutim hitno je bilo početi prvenstveno s financijskim restrukturiranjem i smanjenjem svih nepotrebnih troškova - rekao je Tomašević. 

Zajedno ćemo se obratiti i predstaviti suradnju

Što se tiče pregovora s SDP-om oko sklapanja suradnje u Gradskoj skupštini, ocijenio je kako oni teku dobro.

- Više-manje su završeni i očekuje se da idu na tijela unutar naših stranaka. Tu ne očekujem nikakve probleme, 17. lipnja očekujem konstituiranje Skupštine, a mi ćemo se vjerojatno zajedno, kao partneri, obratiti javnosti prije toga i predstaviti sadržaj sporazuma-  rekao je Tomašević.

Najbitniji dio razgovora su sadržajni programski ciljevi, kojih je 30-ak, a što je dosta za prvi mandat, smatra, kojima žele pokazati što im je smjer i što žele postići.

Govoreći o ubrzanju obnove nakon potresa, Tomašević je ponovio kako im je najbitnije angažirati sve postojeće ljudske resurse koje Grad ima kako bi građanima pomogli s pripremom kvalitetnih zahtjeva za obnovu.

- Sutra ćemo imati detaljan sastanak u Ministarstvu graditeljstva s ministrom od nekoliko sati. Detaljno ćemo prolaziti sve probleme i aspekte obnove, a mogu najaviti da ćemo u petak imati sastanak s ravnateljem Fonda za obnovu -  zaključio je Tomašević, poručivši da će biti dobar partner i Ministarstvu i Fondu. 

19. travanj 2024 00:34