Hrvatska
StoryEditor

Treća akvizicija ove godine: CIAK Grupa preuzela banjalučki Auto Milovanović

11. Studeni 2021.
Auto Milovanović

CIAK Grupa, jedna od najvećih kompanija automobilskih dijelova i opreme u regiji, zaključila je u srijedu transakciju preuzimanja društva Auto Milovanović iz Banja Luke, navodi se na stranicama Zagrebačke burze. U priopćenju navode da je preuzimanje društva Auto Milovanović, jednog od vodećih u segmentu nezavisnog aftermarketa (tzv. ‘IAM’) na tržištu Bosne i Hercegovine, uzimajući u obzir osnovne djelatnosti CIAK Grupe, ‘logičan korak’ u njihovom daljnjem osnaživanju i rastu portfelja.

– Ovom transakcijom CIAK Grupa i na tržištu Bosne i Hercegovine postaje jedno od vodećih društava o segmentu nezavisnog aftermarketa, osnažuje svoju poziciju i mrežu poslovnih jedinica na tržištu Srbije te otvara potpuno novo tržište Sjeverne Makedonije u diviziji nezavisnog aftermarketa – naveli su iz CIAK Grupe u priopćenju, dok je vrijednost transakcije još uvijek nepoznata.

S prihodom većim od 140 milijuna kuna i 210 zaposlenih na 20 lokacija diljem BiH, društvo Auto Milovanović prisutno je dugi niz godina na tržištu te ima uhodanu logističko-distributivnu mrežu. Uz to, preko sestrinskih društava koje su također dio zaključene transakcije, Auto Milovanović je također prisutan na tržištu Srbije kroz sedam poslovnih jedinica i 50 zaposlenika koji ostvaruju prihode preko 40 milijuna kuna, kao i na tržištu Sjeverne Makedonije kroz dvije poslovne jedinice i 20 zaposlenih koji ostvaruju prihode preko 13 miijuna kuna.

Otkad je u listopadu 2020. godine izašla na Zagrebačku burzu nakon provedenog IPO-a, CIAK Grupa preuzela je u ožujku 2021. tvrtku Next Auto iz Podgorice (što su također okarakterizirali ‘logičnim korakom’), kao i zagrebački Trgometal koji se bavi prodajom rezervnih dijelova za teretna i osobna vozila. Preuzimanje društva Auto Milovanović treća im je akvizicija u 2021. godini kojom su se nakon crnogorskog tržišta proširili i na bosansko-hercegovačko.

Lani su ostvarili konsolidirani prihod od 965 milijuna kuna i dobit od 27 milijuna kuna te zaposlili 50 novih zaposlenika.

27. travanj 2024 00:22