Hrvatska
StoryEditor

Treći val slijeva se u šalice

31. Prosinac 2019.
Piše:
piše Vedran Harča
[email protected]
Kao odgovor na lošu kavu i pomak prema boljoj s američkog se tla širi pokret zvan Treći val. Pokrenuli su ga proizvođači specijalitetnih kava prije sedamnaest godina i odonda okupili hordu poklonika, pa i među iskusnim proizvođačima kava i čajeva

Dani kada je jedini izbor vezan uz kavu bio s mlijekom ili bez, odnosno espresso, macchiato ili cappuccino, daleko su iza nas – sve je više mjesta u Zagrebu, a i u drugim hrvatskim gradovima na kojima možete uživati u kavi iz Kostarike, Etiopije, Kenije ili Hondurasa, kao i u okusima nastalima zahvaljujući mašti naših majstora za kavu. Raste i broj i kava i čajeva koji izravno utječu na vaše zdravlje, bilo da se želite pročistiti i vratiti snagu nakon koje čašice previše bilo ojačati imunost.

Opis pojmova

Specijalitetna kava, objasnila je Livija Dević Vujanić, marketinška menadžerica Francka, termin je koji se upotrebljava za zrna iznimne kvalitete koja su na ljestvici SCA (Specialty Coffee Association) ocijenjena s 80 ili više bodova (od 100 mogućih). Raste u posebnim klimatskim uvjetima i odlikuje se jedinstvenim, punim profilom šalice.

– Jedinstveni okus specijalitetnih kava rezultat je posebnih karakteristika i sastava tla na kojima rastu. Kako bi kava bila kategorizirana kao specijalitetna, treba zadovoljiti stroge uvjete, primjerice zrna moraju biti točno određene veličine i imati karakterističan izgled, okus, aromu i kiselost, a sljedivost tih kava moguća je do pojedinačne farme na kojoj je ta kava uzgojena. Specijalitetne kave na tržište su donijele dodatno bogatstvo izbora za potrošače i potaknule njihov interes za bolje poznavanje kave općenito, što pozdravljamo – objasnila je Livija Dević Vujanić.

Pokret proizvođača specijalitetnih kava okupljen je pod nazivom Treći val, koji je prvi put spomenut 2002. u članku američke stručnjakinje za kavu Trish Rothgeb. Ona ga je opisala kao ‘istodobni odgovor na lošu kavu i pokret prema boljoj kavi’. Da se trend specijalitetnih napitaka sve više udomaćio i među Hrvatima, potvrđuje i Franckova odluka da počne strateški surađivati s mikropržionicom Hug&Punch iz Matulja koja ima vlastiti specijalitetni brend, a organizira i SCA Premier Campus koji djeluje kao platforma za kompletnu edukaciju i certificiranje stručnjaka za kavu prema međunarodnim standardima. Riječ je o jedinom SCA-ovu edukacijskom centru u ovom dijelu Europe koji podupire krovna organizacija za kavu Specialty Coffee Organisation.

Iznad 86 bodova

Treći val samo što nas nije zahvatio, kaže Marko Brajković, osnivač Lively Roastersa, tvrtke koja uvozi, proizvodi i distribuira specijalitetne kave u Hrvatskoj.

– Nakon mog prvog susreta s kavom 2004. potencijal specijalitetnih kava prepoznao sam još 2011., a četiri godine poslije, u pravom trenutku, otvorio sam tvrtku za proizvodnju i distribuciju specijalitetnih kava znajući da kad Treći val dođe k nama, moramo biti spremni. Mi smo svoj zadatak odradili tako što imamo direktan uvoz zelene specijalitetne kave i kontrolu u proizvodnji sa strateškim partnerom Quahwom. Zelenu kavu uvozimo jedini u državi na inicijativu naših prijatelja iz Cogito Coffeea, s kojima smo ove godine, zajedno s agencijom Pepermint, bili organizatori prvog ‘Zagreb Coffee Weekenda’, po uzoru na ‘Weekend Media Festival’. Osim direktnog uvoza, a s obzirom na naš slogan ‘the most dedicated specialty coffee supplier’, najviše se fokusiramo na prevenciju i edukaciju pri obilasku naših kupaca – istaknuo je Brajković.

U Lively Roastersu naglasak je na kostarikanskoj kavi, koju uvozi direktno, što znači da ima nadzor od ‘grma kave do proizvoda u šalici’. Osim nje, nudi i druge kave iznad 86 bodova, poput onih iz Brazila, Kolumbije, Kenije, Etiopije, Hondurasa i Salvadora, ali ponudu mijenja ovisno o kvaliteti i sezonalnosti. Naši sugovornici slažu se i u ocjeni rastuće popularnosti ovakvih napitaka kod nas. Livija Dević Vujanić ističe da Hrvati vole eksperimentirati s okusima, a preferiraju tamne arome kave u kojima dominiraju okusi čokolade, lješnjaka i badema. Brajković nam je pak rekao da ima dana kada dobivaju nekoliko poziva za suradnju, većinom od zagrebačkih barova.

Znakovita imena

Među kavama i čajevima u posljednje se vrijeme proširio još jedan trend, onaj zdrave prehrane i brige o aktivnom i zdravom životu. Prateći globalne trendove, potrebu za takvim inovativnim napitcima prepoznali su i u Francku.

– Upravo smo lansirali novu liniju napitaka s kavom – ​Energy, Smart i Protein Coffee s dodatkom funkcionalnih sastojaka proteina, vitamina i minerala za koje je dokazano da imaju nutritivne benefite. Početkom ove godine predstavili smo i liniju funkcionalnih čajeva s dodacima vitamina i minerala – ističe marketinška menadžerica Francka, koji je ove godine lansirao 23 nova proizvoda, među ostalim, funkcionalne čajeve Detox, Calm, Immune i Energise za podizanje imunosti, detoksikaciju i hidraciju organizma, odnosno uklanjanje stresa i umora.

Tu su i novi čajevi Aronija i Limunska trava-đumbir, a proširio je i svoju premium liniju proizvoda Superiore Tea s okusima Matcha Ginseng i slatkih bazginih bobica. Naglasila je i da ‘svi Franckovi proizvodi nastaju od vrhunskih sirovina, što je temelj kvalitete u kojoj uživaju generacije potrošača već 127 godina, a iza toga stoji strateško usmjerenje na inovacije i dobro uhodani tim stručnjaka iz istraživanja, razvoja i nabave kave te proizvodnje’.

Lively Roasters od ove je godine pokrenuo i ‘cobranding’ te je u suradnji s Varionicom, jednom od vodećih zanatskih pivovara u državi, proizveo LivelyNeon, prvi službeni Coffee Stout (svojevrsno pivo od kave, op. a.) u Hrvatskoj. Kao i Franck, može se pohvaliti velikim brojem specijalitetnih čajeva zanimljivih naziva poput Rabarbarin ledeni poljubac, Sretni vražićak (povrtni organski čaj sa špinatom) ili Biljni ljubavni čaj s matchom i mangom. Sve u svemu, ljubiteljima kave i čaja nikada nije bilo bolje. 

23. travanj 2024 21:19